Voor, tijdens en na het festival komen verschillende groepen Brusselaars samen rond het artistieke programma. Ze delen hun ervaringen en ideeën met elkaar en de buitenwereld. Samen met enkele voorname partners ondersteunt het festival deze jaarlijkse initiatieven, die geworteld zijn in de stad en haar kosmopolitische karakter.

The ⏩ Sessions

The ⏩ Sessions (lees: The Forward Sessions) brengt een groep Brusselaars samen die in verschillende artistieke netwerken actief zijn. De groep komt gedurende het hele jaar op regelmatige basis samen om naar voorstellingen te gaan. Ook tijdens de drie festivalweken wonen ze bepaalde voorstellingen bij. Elke productie brengt hen ertoe een specifieke vraag te stellen die verband houdt met de kunst of de maatschappij. Deze wordt vervolgens in groepsverband aangepakt en (soms) beantwoord, op basis van ieders ervaring en achtergrond.

Deelnemers: Aminata Abdoulaye, Alhadi Adam Agabeldour, Karim Akalay, Omar Al Samarrai, Chems Eddine, Niels Coppens, Alex Deforce, Farbod Fathinejad, Liyo Gong, Sihame Haddioui, Sanae Jamai, Hyun Lories, Ilyas Mettioui, Hendrick Ntela, Anthony Nti, Lisette Ntukabumwe, Amina Saâdi, Milø Slayers, Ahlaam Teghadouini Moderatoren: Daniel Blanga Gubbay, Bie Vancraeynest

#nofilter

Na zes jaar wordt het Chicago Project omgedoopt tot #nofilter. Met een camera in de hand, gaan drie groepen jongeren uit verschillende Brusselse jeugdorganisaties samen naar voorstellingen kijken, ontmoeten ze de kunstenaars en delen ze hun ongezouten meningen. Met het filmmateriaal maken ze videoclips die ze online delen, maar ook wanneer de camera uitstaat voeren ze levendige discussies. De naam #nofilter verwijst naar de frisse blik van de jongeren; minder geremd dan anderen in hun benadering van artiesten. De titel verwijst ook naar de impact van bepaalde voorstellingen en de authentieke ervaring van de podiumkunsten. De laatste woensdag van het festival nodigen de jongeren je uit voor een Iftar-maaltijd, en presenteren ze hun kijk op het festival 2019.

Video's #nofilter 2019: 
#1 Silke Huysmans & Hannes Dereere - Pleasant Island
#2 Alice Ripoll, Cia Suave - CRIA
#3 Anne Lise Le Gac & Arthur Chambry - DUCTUS MIDI

Publieke vertoning en collectieve iftar-maaltijd
Woensdag 29.05, 21:00
GC De Kriekelaar
Inschrijving verplicht:  mhbnouha@gmail.com

Coördinatie: Oualid Akrouh, Chiraz Graja, Nouha Mhamdi
Video's : Badredine Oulad Haj Amar, El Ayadi Mourad 
Moderatoren: Lars Kwakkenbos

In samenwerking met: Chicago, VMJ-AJM jeugdcentra (D’Broej), TransfoCollect
Met de steun van: Bernheim Foundation

TRACK

TRACK (voorheen Young Art Reporters) nodigt een groep jongeren (studenten journalistiek, jonge makers of gewoon nieuwsgierigen) uit om zich onder te dompelen in de wereld van het festival en hun mening te uiten over wat zij als toeschouwers en gasten achter de schermen hebben meegemaakt. De jongeren worden begeleid door een groep coaches om hun favoriete medium te ontdekken en onder de knie te krijgen: interviews, poëzie, tekeningen,... Alle bijdragen worden gepubliceerd in een collectieve webzine dat de TRACKers halverwege het festival aan het publiek zullen voorstellen. 

TRACK staat voor Trajectory for Reporters, Artists and Curious youngsters at the Kunstenfestivaldesarts.

Webzine 2019

Publieke lancering van het webzine
Zondag 19.05, 18:00 
Festivalcentrum

TRACKers 2019: Abigail Abubakar, Adeola Hawna, Audrey De Temmerman, Brigitta Skarpalezos, Elisabeth Röben , Emma Ladeuze, Hind De Decker, Liam Rees, Lisa Kaison, Lucie Yerlès, Lula Kodjabachian, Nelly Manet, Nour Verkindere, Zoé Hagen
Coaches: Lorent Corbeel, Leslie Doumerc, Daan Simons, Ali Talbi, Benjamin Thomas

Een initiatief van: De Veerman
In samenwerking met: KAROO.me (Indications asbl)
Met de steun van: Evens Foundation
Met dank aan: École Active, Erasmushogeschool Brussel (opleidingen Journalistiek & Sociaal-Cultureel Werk), GO! atheneum Anderlecht (audio-visuele kunsten), Ihecs (Institut des Hautes Etudes des Communications sociales), Jeugd & Stad, Lycée Emile Max (Arts d’expression), Préparts, Université Libre de Bruxelles (Agrégation Information-Communication)

Producers' Academy 4

Gedurende drie dagen vormt La Raffinerie het hoofdkwartier van de Producers' Academy. In deze workshop wisselen jonge producenten uit binnen- en buitenland ideeën en ervaringen uit inzake de productie, spreiding en promotie van podiumkunsten. Ze ontmoeten internationale experts uit de sector en bouwen aan een sterker cultureel netwerk dat wederzijdse ondersteuning en kennisdeling centraal stelt.

13–15.05, 09:00–18:00
La Raffinerie
Taal: EN

Organisatie: CIFAS (Centre International de Formation en Arts du Spectacle, Brussels)
In samenwerking met: Kunstenfestivaldesarts, MoDul asbl, On the Move
Voor en met: producers, programmatoren, tour managers, culturele ondernemers

Meer info: www.cifas.be