MONUMENT 0.6: LANDING (a ritual of empathy)

    05/05  | 23:30

± 30 min

In openlucht
Gratis toegang

De Hongaars-Duitse choreografe Eszter Salamon werkt sinds enkele jaren aan de reeks MONUMENT, een archeologie van obscure denkbeelden uit het westerse bewustzijn. Wat haar interesseert, is de manier waarop de moderniteit traditionele vormen van dans en folklore uit de canon verdreven heeft. Op de openingsavond van het Kunstenfestivaldesarts toont Salamon LANDING, een prikkelende groepschoreografie die vertrekt van de traditionele dans van de Latijns-Amerikaanse Mapuches. Op een braakliggend terrein naast WIELS speelt een groep van twintig dansers met culturele uitdrukkingsvormen die tot het immaterieel erfgoed behoren maar nog steeds springlevend zijn. Eszter Salamon zoekt de gaten in de representatie van dans op en legt daarin de kiem voor een nieuw symbolisch veld. LANDING is een empathisch ritueel tegen westers geheugenverlies, een teken van hoop op een gedeelde toekomst.

Artistieke leiding
Eszter Salamon

Artistieke medewerking
Boglàrka Börcsök

Gecreëerd & uitgevoerd in samenwerking met
Liza Baliasnaja, Sidney Barnes, Mario Barrantes Espinoza, Boglàrka Börcsök, Péter Börcsök, Amanda Barrio Charmelo, Louis-Clement da Costa, Stefan Govaart, Sara Tan, Tiran Willemse, in samenwerking met een tiental performers

Productieleiding
Elodie Perrin/Studio E.S., Alexandra Wellensiek/Botschaft GbR

Met dank aan
João Martins, Péter Börcsök

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, WIELS

Met dank aan
Charleroi Danses

LANDING maakt deel uit van het project Wars & Dances en wordt gecreëerd in coproductie en met de steun van CN D, Centre national de la danse (Pantin), PACT Zollverein (Essen) & NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN), Coproduction Fund for Dance, met de financiële steun van Federal Government Commissioner for Culture and the Media op basis van een beslissing van de German Bundestag Regional Direction for Cultural Affairs in Paris – Ministère de la Culture et Communication

Eszter Salamon geassocieerd kunstenaar bij CN D (Pantin)

Back to top

MONUMENT 0.6: LANDING (een empathisch ritueel)

Stel je mensen voor die op het zuidelijke deel van een continent leven.
Stel je mensen voor uit een ver werelddeel die honderden jaren geleden naar datzelfde land migreren.
Stel je de lokale inwoners voor die hun land verdedigen tegen de indringers en de republieken die al eeuwen hun grondgebied innemen.
Stel je voor hoe het conflict honderden jaren later uitmondt in een genocide.
Stel je de republieken voor die aan het begin van de vorige eeuw een nationaal beleid ter bevordering van migratie implementeren met als doel de lokale economieën te ontwikkelen.

Stel je voor hoe mensen uit het verre continent willen ontsnappen aan armoede en oorlogen en weer naar dit land vluchten.
Stel je voor hoe het land in de handen van de nieuwkomers valt en hoe ze in de armoede geduwd worden.
Stel je de inspanningen voor die deze mensen doen om hun rechten op land en grondstoffen veilig te stellen.
Stel je voor hoe dit het zaad plantte van een van de meest langdurige territoriale conflicten in de geschiedenis.

LANDING belichaamt en transformeert het dansen en zingen van de rituelen van het Mapuche-volk. Het roept niet alleen geheugenverlies op, het verbeeldt ook een toekomstige bezorgdheid voor het gemeenschappelijke en het deelbare. Dit getransfigureerde ritueel activeert een tijdelijk landschap, ‘een mogelijkheid tot leven’ waar verleden en heden elkaar vinden en waarin lokaal en globaal elkaars echo zijn.

Back to top