Idioter

4, 5, 6, 8, 11/05 – 20:30
9, 10/05 – 22:00
1h

De in Brussel werkende Zweedse choreografe en danseres Alma Söderberg doet al enkele jaren van zich spreken met eigenaardige solo’s waarin ze speelt met ritmes en de muzikaliteit van lichaam en taal. Op het Kunstenfestivaldesarts 2014 creëert ze met de Belgische tekenaar Hendrik Willekens een duet. Idioter – de titel verwijst naar de zoektocht naar iets wat we nog niet kunnen benoemen – ontvouwt zich op twee niveaus. Alma ontwikkelt een choreografische score voor taal, stem en beweging, Hendrik maakt perspectieftekeningen. Samen componeren ze muziek met een sampler en een drummachine. Alle elementen hebben hun eigen plek maar zijn nauw verstrengeld. De voorstelling ontpopt zich als een live concert/performance die elke keer opnieuw van nul begint. Idioter is een audiovisueel avontuur, een gedurfde collage van bewegingen, geluiden en beelden van twee buitengewone artiesten. Het ontdekken waard!

Door & met
Alma Söderberg & Hendrik Willekens

In samenwerking met
Igor Dobričić

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Beursschouwburg

Productie
Het Veem Theater (Amsterdam)

Coproductie
Kunstenfestivaldesarts, Göteborgs Dans & Teater Festival, Baltoscandal Festival (Rakvere), SPRING Performing Arts Festival (Utrecht), workspacebrussels

Met de steun van
Swedish Arts Council (Kulturradet), Kultur i Väst (Regio Västra Götaland, Sweden)

Met dank aan
Pianofabriek, Q-O2, Nordic Watercolour Museum and Vitlycke – Centre for Performing Arts, La Raffinerie / Charleroi Danses, Angela Peris Alcantud, Jasper Hopman, Jeroen de Boer & Fabrice Moinet

Project gecoproduceerd door
NXTSTP, met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie

Back to top

In Idioter werken Alma Söderberg en Hendrik Willekens samen. Ze creëren een concertperformance waarin de muziek Alma’s intens spel met ritme en Hendriks geometrische landschapstekeningen ondersteunt. In de eerste plaats is er muziek. Idioter is een luidruchtig elektronisch concert met een sterke ritmische drive. Het flirt met musique concrète en poesie concrète. Tekening en stem worden als geluid behandeld.

Ten tweede bestaat Idioter uit Hendriks tekeningen. Hij tekent geometrische landschappen die verdwijnen in een enkel zichtpunt. Hij tekent de tekening telkens opnieuw, waardoor het landschap een thema wordt; telkens opnieuw wordt je naar hetzelfde niets getrokken.

Ten derde bestaat Idioter uit Alma’s werk met stem en beweging. Ze speelt met lettergrepen, intonaties, cadensen, gebaren; een droomtaal, een spel van intensiteit en ritme. De focus ligt op de flow. De flow wordt afgesneden, er zijn onderbrekingen, de flow wordt voortgezet. Je wordt meegezogen in het ritme.

Laten we tot slot de titel van dit werk bespreken: Idioter. De titel werd uit een krant geknipt en gekozen omwille van de esthetische waardering van het woord; de twee I’s, de gelijkenis tussen de D en de O, de gelijkenis tussen de T en de I, de staart van de Zweedse verbuiging van het woord idioot in het meervoud; ER. Het woord verscheen in een recensie van het boek Less than Nothing van Slavoj Žižek en maakte deel uit van de zin “allt vi vet är att vi är idioter” (al wat we weten is dat we idioten zijn).

“Voor dit project gingen we uit van idiotie als discipline. De discipline impliceert paradoxaal genoeg het loslaten van een perspectief, het dicht bij het lege verdwijnpunt blijven, het omarmen van de plaats van mysterie die we niet begrijpen en niet kunnen zien.”

Back to top

Hendrik Willekens woont en werkt in zijn geboorteland België. Hij studeerde theater en mime. Als performer werkte hij samen met o.a. Roy Peters, John The Houseband en Nicole Beutler.

Alma Söderberg werkt als choreografe, performer en performer-muzikante na flamenco, hedendaagse dans en choreografie te hebben gestudeerd. Ze studeerde in 2010 af aan de SNDO, de choreografie-afdeling van de Amsterdamse kunstacademie. Alma maakt performances waarbij geluid, beweging en spraak (zingen, dansen en praten) in gelijke mate belangrijk zijn. Ze creëerde drie soloperformances: Entertainment, Cosas en Travail, werkt vaak samen met Jolika Suderman met wie ze de performance A Talk maakte, en speelt muziek in de performanceband John The Houseband.

Back to top