Forget Me Not


Annulering: De installatie en de dagelijkse performances van Forget Me Not zullen niet plaatsvinden. Ter vervanging toont WIELS de installatie Contained Measures of Shifting States 1/4 (2012–17) van Otobong Nkanga.
Meer info op wiels.org

Otobong Nkanga werkt met performance, installatie, schilderkunst, fotografie, tekenkunst en beeldhouwkunst. Haar werk draait vaak rond ecologische kwesties, het geheugen en postkoloniale geschiedenissen. Nkanga is geïnteresseerd in woekerende planten die binnendringen via kolonialisme en volksverhuizingen. Het zijn migratie-elementen die we niet in de hand hebben – elk met zijn eigen geschiedenis, die dan weer verweven is met andere geschiedenissen. Forget Me Not onderzoekt wat inheems is en wat uitheems. Een installatie toont een reeks planten waaronder de Myosotis Australis, beter bekend als het vergeet-mij-nietje. Forget Me Not vertelt pakkende verhalen van culturele veerkracht en verdwijning door assimilatie. Tijdens het Kunstenfestivaldesarts brengt een performer, elke dag op hetzelfde uur, een poëtische actie van herinnering in de installatie.

Een project van
Otobong Nkanga

In het kader van de tentoonstelling
Het afwezige museum (20.4 – 13.8.2017)

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, WIELS

Back to top

Otobong Nkanga wordt in 1974 geboren in de Nigeriaanse stad Kano. Ze werkt in Antwerpen als beeldend en podiumkunstenaar. Na een opleiding tekenkunst in Nigeria en aan de Ecole des Beaux-Arts van Parijs behaalt ze een master in de performancekunst van DasArts in Amsterdam, waar ze het potentieel van het lichaam en de stem verkent. Haar werk gaat over identiteit, het statuut van de Afrikaanse vrouw en de culturele eigenheid van haar geboorteland Nigeria. Haar werk werd tentoongesteld in het Centre Pompidou (Parijs), Tate Modern (Londen), Kunst-Werke (Berlijn), het Stedelijk Museum (Amsterdam) en op de Biënnale van Lyon.

Back to top