Vanwege de SARS-CoV-2 crisis zijn wij helaas genoodzaakt de 25e editie van het festival in mei 2020 te annuleren, waaronder dit project.

De missie van het festival is altijd geweest artistieke creatie te steunen. Wij houden ons ook vandaag aan die kernopdracht en we willen de artiesten en medewerker·sters van het festival blijven steunen in de huidige situatie en in hun toekomst.

U kunt bijdragen aan de actie van het festival door online Ghost Tickets te kopen. Bedankt voor uw hulp en steun. Take care!

(Fore)named

  26/05  | 20:30 - 22:00
  27/05  | 20:30 - 22:00
  28/05  | 19:00 - 20:30
  29/05  | 20:30 - 22:00
  30/05  | 15:00 - 16:30
  30/05  | 18:00 - 19:30

€16 / €13
± 1h30
Farsi → NL, FR, EN

Four Months, Four Million Light Years neemt de koloniale prent “Shaman of Duyvel-priester in Tungoesen Lant” van de Nederlander Nicolaes Witsen als beginpunt voor een spirituele reis door de tijd. De 17e-eeuwse prent is de eerste westerse afbeelding van een sjamaan. Deze karikaturale afbeelding werd nadien door missionarissen geïnstrumentaliseerd om sjamanisme te marginaliseren, alsook is het de start van geracialiseerde en infantiliserende beschrijvingen van Aziatische mensen door witte Europese voorouders. Door middel van tekst, fi lmbeelden, aquarellen en drum brengt de kunstenares Sara Sejin Chang een verhaal over zij die gedwongen hun familie hebben verlaten. De “Four Months” in de titel refereert naar de tijd die nodig was om een Koreaans kind beschikbaar te maken voor de lucratieve, transraciale adoptie-industrie. Een industrie die nog steeds teert op dezelfde beeldvorming van die van 300 jaar geleden. Nu de kunstenares terug in contact komt met de Zuid-Koreaanse cultuur, hebben sjamanen haar verteld dat mocht ze niet gedwongen gemigreerd zijn, ze zelf sjamaan geworden zou zijn. Ze helpen mee een ritueel te creëren die een eerbetoon is aan zij die zijn afgesneden van hun moeders, vaders, familie, voorouders, land, cultuur en geesten.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Rideau de Bruxelles  

Regie: Ali Asghar Dashti
Scenario: Keyvan Sarreshteh
Geluidsontwerp en componist: Farshad Fozuni 
Scenografie en kostuumontwerp: Shima Mir Hamidi 
Lichtontwerp: Saba Kasmaei
Choreografie: Mostafa Shabkhan
Tekstdichter: Ali Shams
Met: Atila Pesyani, Negar Javaherian, Pantea Panahiha, Ali Bagheri, Asghar Piran, Ramin Sayyar Dashti, Ilnaz Shabani, Ali Asghar Dashti
Productie: Dey Institute   

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts
Tourmanager: NH theatre agency

Back to top