École du soir

Christian Nyampeta maakte deel uit van de eerste editie van de Free School in 2019 met École du soir / The Poet School, een studieprogramma gewijd aan het schrijven en visualiseren van intellectuele geschiedenissen, waarbij geput werd uit de verstrengelde erfenissen van Rwanda, Centraal-Afrika en België. Voor The Diasporic Schools nodigt Nyampeta een groep co-onderzoekers uit om dit werk verder te zetten, met een focus op de recente, complexe geschiedenis van Rwanda. De participanten zullen deze ontwarren en personifiëren door een tijdslijn van hun eigen leven te maken en sociografische events te koppelen aan de canonieke Rwandese geschiedenis. Die werd geschreven na de genocide op de Tutsi’s in 1994. De zoektocht naar vrede en verzoening maakte één verenigend verhaal noodzakelijk. Hoe kunnen we deze behoefte om te verbinden respecteren en de geschiedenis toch niet behandelen als een statische versie van het verleden, maar wel als een realiteit die in een constante staat van wording verkeert?

Oproep voor deelnemers

École du soir brengt een groep van 20 deelnemers samen. De deelnemers komen wekelijks bijeen, elke zaterdag van de maand oktober, tussen 16:00 en 18:00 (Brusselse/Kigali tijd). Elke wekelijkse bijeenkomst zal worden voorbereid rond een thema, in de specifieke context en geschiedenis van Rwanda, en zal de vorm aannemen van een discussie en een collectieve schrijfinspanning met de deelnemers, via een video-call platform. Alle activiteiten van The Diasporic Schools zijn gratis. École du soir staat open voor mensen, overal ter wereld, die zich identificeren met de Rwandese diaspora.  

Aanvragen voor deelname aan de school moeten tussen 20 augustus en 26 september worden ingediend. Deelnemers dienen een korte motivatiebrief (max 400 woorden) in te sturen, waarin ze hun belangstelling voor het project kort schetsen. Op basis van de motivatie en het profiel van de deelnemers, wordt de selectie gemaakt door de kunstenaar, rekening houdend met de heterogene samenstelling van de groep. Geïnteresseerden ontvangen vòòr 20 september een antwoord. Wil je graag deel uitmaken van dit project, stuur dan je kandidatuur op naar freeschool@kfda.be, met 'The Diasporic Schools' als onderwerp van de e-mail en de motivatiebrief in bijlage.

Kunstenaar Christian Nyampeta (geboren in 1981) organiseert tentoonstellingen, performances, pedagogische experimenten en publicaties, die hij gebruikt als opvangstructuur voor het uitdrukken van collectieve gevoelens, participatieve overwegingen en gemeenschappelijke acties, met de steun van en samen met collega kunstenaars, instellingen en netwerken. Bij zijn recente activiteiten behoren de gemeenschappelijke iteraties van École du Soir in de SculptureCenter in New York, op e-flux Film&Video, en in de Kelektla! bibliotheek, naast andere plaatsen van kennis, gedachtegoed en opleiding in Johannesburg. Nyampeta heeft de Art Prize of Future Europe 2019 ontvangen aan het Museum fo Contemporary Art GfZK in Leipzig, en de European Union Prize op de 12e Bamako Encounters - African Biennial of Photography.

Back to top