Sinds 1994 vindt het Kunstenfestivaldesarts jaarlijks plaats in mei, drie weken lang, op een twintigtal locaties in Brussel.

Het Kunstenfestivaldesarts is uitgegroeid tot een jaarlijks artistiek markant project dat de hoofdstad lokaal en internationaal op de kaart zet. Het festival maakt zijn functie als verbindingsfactor in de stad op verschillende niveaus waar. Het stimuleert een samenspel tussen de verschillende culturele spelers die zich op het grondgebied van het gewest bevinden, van theaters tot gezelschappen, over de taalbarrières heen, van performance tot opera, van debat tot feest. Het festival verbindt ook verschillende geografische zones in de stad tot één groot cultureel actieterrein: van interventies in de openbare ruimte tot voorstellingen in prestigieuze huizen, maar steeds duidelijk binnen zijn eigen profiel.

Het Kunstenfestivaldesarts is over de jaren heen een internationale referentie geworden. Het festival verenigt drie weken lang opmerkelijke hedendaagse artistieke creaties in Brussel. Het creëert ruimte voor reflectie, voor confrontatie en dialoog tussen kunstwerken en mensen.

Het Kunstenfestivaldesarts is een hedendaags en internationaal festival met de focus op creatie van nieuw werk en op een verscheidenheid van artistieke talen. Het festival wil een breed spectrum van esthetieken en artistieke discours tonen en tast culturele, esthetische en geografische grenzen af, binnen Europa maar ook ver daarbuiten.

Hedendaags staat niet voor een bepaalde esthetiek. De term verwijst naar het werk van kunstenaars die vandaag – elk op een heel eigen manier – onze werkelijkheid, ons denken en ons handelen bevragen en hun eigen status en praktijk opnieuw uitvinden.

Als internationaal project verdedigt het Kunstenfestivaldesarts een open en kosmopolitische ingesteldheid als tegengif voor elke vorm van intolerantie. Het festival staat voor openheid en betrokkenheid bij de wereld. Als individu maken we deel uit van een breed complex netwerk dat culturele, staats-, taal- en andere grenzen steeds verder doet vervagen. De stad – en zeker een stad als Brussel – is de omgeving bij uitstek waar deze kosmopolitische gemeenschap zichtbaar wordt en waar het lokale, het regionale, het nationale, het Europese en het internationale niveau elkaar ontmoeten. In de meervoudige hoofdstad Brussel levert het festival, als bicommunautair en tweetalig project, fundamenteel bij tot de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen.

Het Kunstenfestivaldesarts maakt scherpe artistieke keuzes in zijn programmering en geeft niet toe aan de cultuur van ‘entertainment’. Het combineert artistieke kwaliteit met risico. Het festival brengt kunstenaars met een persoonlijke kijk op de wereld samen met toeschouwers die hun eigen perspectief willen verruimen en bevragen. Het Kunstenfestivaldesarts gaat in tegen het nichedenken; het is een open en genereus project dat een breed publiek wil aanspreken. Het gelooft in de noodzaak en de slaagkansen van een platform dat artistiek scherp werk presenteert aan een breed publiek. De compromisloze artistieke lijn en het specifieke karakter van de artistieke keuzes vormen het uniek handelsmerk van het Kunstenfestivaldesarts en maken het tot een hoog gewaardeerd project in Brussel en tot ver buiten de landsgrenzen.