Kan een festival een tijdelijke school worden? Als we vandaag zo’n nieuwe school zouden oprichten, waaruit zouden de lessen dan bestaan en voor wie zouden ze bestemd zijn? De Free School is een tiendaags project dat gericht is op het delen van ervaringen, kennis en reflecties.

Nu meer en meer kunstenaars gedeelde ervaring en experimentele pedagogie als een artistieke noodzaak beginnen te zien – in plaats van iets bijkomstigs – staat de Free School op een symbolische plek in het midden van het festival. Ze transformeert het festivalcentrum tot een uitnodigende speelplaats, waar lessen plaatsvinden, mensen elkaar kunnen ontmoeten en verschillende soorten kennis met elkaar versmelten. De Free School biedt een breed scala aan allerlei activiteiten: danslessen, een ruimte voor zelfstudie op basis van voorwerpen, een science fiction lees- en schrijfgroep, een reflectie bij het bouwen van auto’s en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis en vinden plaats in ‘open’ of 'safe spaces'. Een 'open space' biedt de mogelijkheid om vrij in en uit te lopen. Een 'safe space' heeft een meer doelgericht traject en is bedoeld voor een specifieke groep deelnemers. In alle gevallen moedigt de Free School een ruimtelijk samenzijn aan: het delen van tijd, gedachten en ervaringen. Op die manier wordt het heden verbonden met het verleden en biedt het uitzicht op een boeiende toekomst.

17—26.05
Recyclart / La Raffinerie / Cinemaximiliaan 
Gratis 
Inschrijving per project (plaatsen zijn beperkt)

En tussen alles door kan je altijd even onderuit te zakken in de School Lounge, ontworpen door Sepake Angiama en Byron Kalomamas (vanaf 22.05).

In samenwerking met : Article 27 (Pass Découverte), CIFAS, Cinemaximiliaan, Decoratelier Jozef Wouters, Institut Saint-Joseph (Etterbeek), La Raffinerie / Charleroi Danse & Recyclart
Met de steun van: Contour (Mechelen), SAU/MSI Brussels