09 — 11.05.2015

Bouchra Ouizguen Marrakesh

Corbeaux

dans

Huis van Culturen en Sociale Samenhang / La Monnaie / De Munt / Vier Winden Basisschool

⧖ 35min | Open air performance

‘Een extatische voorstelling waarvan de hypnotische schommelingen en ritmische oerkreten je meevoeren naar een bovenaards universum van vrouwelijke wilden.’ Zo omschrijft Bouchra Ouizguen Corbeaux , een stuk dat ze creëerde voor de laatste biënnale van Marrakech. Als choreografe is Ouizguen vooral bezig met de positie van de vrouw in onze maatschappij. In mei 2015 maakt ze Corbeaux met een gemengde groep Marokkaanse en Brusselse vrouwen. Een dertigtal vrouwen zet zich in beweging. Ze zijn gekleed in het zwart met een witte hoofddoek, archetypisch en toch uniek. Ze bewegen als een zwerm zwarte vogels. Ze schreeuwen het uit. Ze zijn brutaal, intens, fragiel. De stemmen zwellen aan… tot ze ontploffen in een soort aardse, vrouwelijke oerkreet. Als schimmen in de duisternis zoeken de vrouwen samen naar de essentiële uitdrukking van hun vrouwelijkheid. Corbeaux is een fascinerend zuiveringsritueel dat ons oog in oog met onszelf brengt.

read more

Corbeaux

Sombere, stille silhouetten doemen op uit het duister. Ze bewegen. Blijven staan. Vertrekken weer in een geometrische, alchemistische beweging. Wanneer ze eindelijk tot stilstand komen, start een performance die hen in een trance onderdompelt, hen doet brullen als leeuwinnen, hen doet wegzinken in een hypnotisch wiegen als van een slingerhorloge. Ze zijn als gekooide wilde dieren, tentoongesteld door het mensenras.

Maar Corbeaux drukt zoveel meer uit: de essentie van het vrouw-zijn, de vruchtbare kracht van de vrouw, de oppermacht die haar toekomt omdat zij de kunst beheerst leven te geven. In Corbeaux weerklinkt gregoriaans, door vrouwen gezongen, kwellend en verontrustend. Je wordt weggerukt uit je rol van kijker en krijgt een meer dankbare rol toebedeeld, die van toeschouwer van je eigen intimiteit. Je bent ergens anders. Net als zij. Hoger, dicht bij het licht dat ze met hun lichamen lijken te ontvluchten, dicht bij het cathartische hiernamaals waarnaar ze je willen meevoeren.

Samen met hen bezoek je de zones die het verst van je af liggen, die van je conceptie, van het moment dat je op de wereld kwam. Samen kijken jullie op naar het moederlicht alvorens, verblind en wankelend, terug te keren naar het donkere leven van de rechtopgaande mens.

Corbeaux is een variatie op een thema dat Bouchra Ouizguen dierbaar is, dat van de oorsprong, het gevoel, de band, de Moederband, de band met de Aarde en de band met de Liefde. Door zich van geveinsde brutaliteit te bedienen, bereikt Bouchra Ouizguen een choreografische intensiteit die een en al broosheid en suggestiviteit is. Ze focust op de verhouding tussen kijken en bekeken worden, wist de grenzen en keert terug naar de essentie. Er zijn. Samen.

Ontwricht en verstard zijn de silhouetten die ons verlaten. Wij zijn groter geworden. Zekerder van onze eigen onzekerheid, wanneer we opnieuw door het duister worden opgeslokt: Corbeaux.

Artistieke leiding & choreografie

Bouchra Ouizguen

Met

Fatna Ibn El Khatyb, Khadija Amrhar, Milouda El Maataoui, Malika Soukri, Zahra Bensslam, Fatima Jaafro, Hasnae El Ouarga, Noura Oujoute, Bouchra Ouizguen, Fatima El Hanna, Kabboura Ait Ben Hmad, Halima Sahmoud, in samenwerking met Fadila Hosna, Fabienne Lichtert, Noëlvie, Delphine Dupuy, Mariam Faquir, e.a.

Productieleiding

Fanny Virelizier

Met dank aan

Han De Meulemeester (Brede School Molenbeek), Le Grand Studio, the pupils of Vier Winden Basisschool, Jenneke Cauwels, Els Lenaerts, Nedjma Hadj, Caleidoscoop (VGC/De Vaartkapoen)

Vier Winden Basisschool in samenwerking met

De Veerman

Presentatie

Kunstenfestivaldesarts, Huis van Culturen en Sociale Samenhang van Sint-Jans-Molenbeek, De Munt, Vier Winden Basisschool

Productie

Cie O (Marrakech)

Met de steun van

Institut français du Maroc

website by lvh