Stratification: Traces of Excess

    21/05  | 13:30 - 17:00

FR / EN

Gratis toegang

Op de eerste drie zaterdagen van het festival worden open momenten van reflectie georganiseerd waarin het thema van de grot weerklinkt. De grotherinnert ons eraan dat elke vorm van bescherming een lijn trekt tussen een binnen en een buiten, tussen wat wordt beschermd en waartegen er wordt beschermd; ze nodigt ons uit om opnieuw na te denken over het moderne onderscheid tussen licht en het ondergrondse, of ze roept vragen op over het achterlaten van sporen en de sedimentatie van excessen. Kunstenaars en theoretici geven lezingen en workshops in verschillende formats. Samen veronderstellen de drie momenten het verhaal van een reis doorheen het beeld van de grot: waarom gaan we er naar binnen (bescherming), waar gaan we naar op zoek (ondergrondse bronnen van licht) en wat laten we er achter (sporen van exces)?

Met een gesprek over vergetelheid en overvloed met Sarah Vanhee, een presentatie van Vincent Meessen, een toonmoment van SPEAP, een lezing over Courbet en de grot door kunsthistoricus James Rubin en een gesprek over sporen met Philippe Quesne.

In samenwerking met École des Arts Politiques de Sciences Po (SPEAP, Parijs) & erg – école superieure des arts, Master Politique et experimentation graphiques, Brussel)

Leesexemplaren van The Time We Share zullen beschikbaar zijn in de bookshop.

Ook te zien
Welcome to Caveland!
La nuit des taupes

Programme [EN]

The cave is a scene of continuous stratification. Stalactites and stalagmites grow continuously, tracing the excess. It is also the place that hosts early human traces, signs that are embedded in the future of history. But how do we deal with what are on the contrary the excesses of human history, those which we do not want to stay embedded within its future?

13:30
Introduction

13:45
Sarah Vanhee, a conversation

14:15
A presentation by Vincent Meessen, followed by a conversation with Corinne Diserens and the audience

15:15
Break

15:30
A performative presentation by SPEAP

16:30
James Rubin, Courbet Cave Man, followed by a discussion with Philippe Quesne

Back to top