Sammy Baloji

Panorama Star of Congo (1912)

    23/05  | 20:00

Dissent! is een gesprekkenreeks rond cinema en politiek. In het kader van zijn tentoonstelling in WIELS en de filmvertoning van Pungulume stelt Sammy Baloji een vertoning voor van Panorama Star of Congo (1912), de eerste film over “het geologisch schandaal” in Katanga. Sammy Baloji zal het hebben over de relatie tussen het uitbuiten van grond en arbeiders en het uitbuiten van beelden en discours. Hoe kan men tot een archeologie en antropologie komen van het eigen verleden en heden?

Zie ook
Urban Now: City Life in Congo
Artist talk

DISSENT! is een initatief van
Courtisane, Auguste Orts en Argos, in het kader van het onderzoeksproject 'Figures of Dissent' (KASK/HOGent), met de steun van de Vlaamse Overheid

In samenwerking met
WIELS, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), Cinema Galeries, Kunstenfestivaldesarts

Back to top

Sammy Baloji (1978, Democratische Republiek Congo) woont en werkt in Lubumbashi en Brussel. Etnografie, architectuur en stedenbouw zijn belangrijke thema’s in zijn artistieke praktijk. In zijn werk brengt hij fotografie, video en archiefstukken van de koloniale geschiedenis samen. Zijn lezing van het Congolese verleden is een manier om de hedendaagse Afrikaanse identiteit te analyseren, doorheen het prisma van de verschillende politieke systemen die onze samenleving heeft ervaren. In 2010 richtte Baloji de non-profit organisatie Picha (‘beeld’ in het Swahili) op, een onderdeel van een collectief dat de Rencontres Picha Biënnale in Lubumbashi organiseert en de ontwikkeling van lokale artistieke praktijken ondersteunt.

Back to top