​ Luistersessie : Lagrange Points blijft meer dan ooit open

23/10/2020

Ondanks de huidige gebeurtenissen, blijft de Brusselse Arabische boekhandel Lagrange Points open. Vanavond worden we om 18:30 verwelkomd om daar samen te luisteren de vierde episode van The Ramallah Club Network. In deze aflevering gaan Samah Hijawi en Reem Shilleh in gesprek met curatoren en onderzoeksters Rasha Salti et Kristine Khouri. 

U bent meer dan ooit welkom.

Museum in exile and food care in time of crisis

22/10/2020

In de derde episode van de Ikọ Podcast gaan Otobong Nkanga en Sandrine Honliasso in gesprek met stadslandbouwster Ashna Afroze Ahmed over de zorg voor voedsel in crisistijd. In de vierde aflevering van The Ramallah Club Network praten Reem Silleh en Samah Hijawi over de solidariteitsbanden tussen de Palestijnse diaspora en de strijd voor de bevrijding van het land.

Je kan de derde aflevering van Ikọ Food care in time of crisis avec Ashna Afroze Ahmed op de pagina die gewijd is aan het werk van Otobong Nkanga en Sandrine Honliasso ontdekken.

Je kan deze aflevering van The Ramallah Club Network beluisteren op de website van Radio Al-Hara om 14:30.

Vanavond in Lagrange Points: luistersessie

16/10/2020

Wees welkom vanavond om 18:30 in Lagrange Points, de Arabisch sprekende boekhandel in Brussel, voor een luistersessie van TThe Ramallah Club Network en een ontmoeting met Samah Hijawi en Reem Shilleh, die levensverhalen en ervaringen zullen delen over verschillende grenzen heen.

Aflevering 3: herinneringen

15/10/2020

Samah Hijawi, Reem Shilleh en Basma Alsharif spreken over hun vroegste herinneringen. De derde aflevering van The Ramallah Club Network is over afstand en beeld, en over Basma Alsharif's video- en schrijfwerk, Gaza, metaforen en nog veel meer. 

De aflevering is om 14:30 op Radio Al-Hara te luisteren en de video We Began By Measuring Distance (2009) van Basma Alsharif is tot 18 oktober op de The Ramallah Club Network pagina gestreamd.

Ikọ podcast: aflevering 2

14/10/2020

Het gesprek stelt de vraag van het textielwerk in Afrikaanse culturen en hoe de hedendaagse praktijken ervan kunnen worden gebruikt als een plaats voor gemeenschapsvorming en -ondersteuning aan bod.

Lagrange Points verwelkomt ons vanavond

09/10/2020

In deze moeilijke tijden van de pandemie blijft Lagrange Points open en concentreert het zich op zijn literaire activiteiten. Vanavond verzamelen we ons daar om samen te luisteren naar Samah Hijawi en Reem Shilleh in gesprek met directeur Michel Khleifi. Samen bespreken ze de kwestie van het geheugen, evenals het cinematografische werk van Michel Khleifi, in het bijzonder zijn film Maaloul Celebrates Its Destruction uit 1985.  

Deze tweede podcast van The Ramallah Club Network is in het Arabisch. De veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd: u bent van harte welkom.

Release van de tweede aflevering van The Ramallah Club Network

08/10/2020

In de tweede aflevering van The Ramallah Club Network gaan Samah Hijawi en Reem Shilleh in gesprek met de filmmaker Michel Khleifi over het geheugenen op zijn cinematografisch werk.  

De aflevering in het arabische en is om 14:30 op Radio Al-Hara te luisteren.  

U mag ook de film van Michel Michel Khleifi Maaloul Celebrates Its Destruction tot zondagavond bekijken op de pagina van The Ramallah Club Network.

De eerst aflevering van Ikọ is online

07/10/2020

Op uitnodiging van The Diasporic Schools, initieerden de kunstenares Otobong Nkanga en de curatrice Sandrine Honliasso in de laatste maanden het project Ikọ.

Ikọ is een geluidsproject dat elke woensdag van de maand oktober wordt uitgebracht en dat de luisteraars begeleidt in een reflectie op vormen van circulatie, economie en zorg, de mobiliteit van ideeën, mensen en goederen.

Ikọ verschijnt gelijktijdig op de websites van het project en van het festival. De eerste maand zal uitmonden in een publiek gesprek met Otobong Nkanga en Sandrine Honliasso als deel van het publieke slotprogramma van The Diasporic Schools.

Luister hier Ikọ - aflevering 1: Repairing bodies and land with Aisha Conté

The Ramallah Club Network

01/10/2020

Vandaag starten de zes artistieke projecten van The Diasporic Schools. Deze projecten worden op verschillende manieren met het publiek gedeeld en eindigen gezamenlijk met een online publiek programma.

Deze namiddag om 14.30 uur, alsook op elke donderdag in oktober, kunnen jullie een aflevering van de wekelijkse radioshow The Ramallah Club Network op Radio Al-Hara beluisteren. Kunstenaars Samah Hijawi en Reem Shilleh verzamelen diverse stemmen van de Palestijnse diaspora, waarbij ze samen kijken naar hoe het heden beïnvloed wordt door het verleden.

Elke vrijdag om 18.30 uur organiseren we een luistersessie van de aflevering van die week in Lagrange Points, de in Brussel gevestigde Arabischtalige boekwinkel.  

Meer informatie is beschikbaar op de pagina van The Ramallah Club Network.

Frie Leysen (1950 — 2020)

22/09/2020

Met een grote droefheid melden we u het overlijden van Frie Leysen. In 1994 richtte ze samen met Guido Minne het Kunstenfestivaldesarts in Brussel op. Ze gingen daarbij radicaal in tegen de stroom van verdeeldheid en het wederzijdse onbegrip in het Belgische cultuurlandschap. Ze brachten de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschap samen en confronteerden hen met internationale kunstenaars die zich voor het eerst in een Europese context toonden. 

Frie Leysen was een voorbeeldfiguur voor ons allen. Haar uitgesproken maatschappelijk engagement, uitzonderlijke generositeit naar kunstenaars en publiek en scherpe artistieke blik en integriteit, waren tot ver buiten de Europese grenzen bekend.

We zullen haar missen.

Onze gedachten gaan uit naar haar familie, vrienden en iedereen die de kans heeft gekregen om haar te ontmoeten.

De directie van het festival heeft een brief geschreven die het verdriet en verlies probeert te vatten.