Net zoals de rest van het culturele en maatschappelijke veld zag Kunstenfestivaldesarts zich genoodzaakt haar mei-editie te annuleren. Onze solidariteitsactie met de ghost tickets was een groot succes en dankzij de loyale steun van het publiek, de overheden en sponsors konden we onze kunstenaars en medewerkers toch vergoeden voor hun werk. Ondanks de fantoompijn over het geschrapte festival wilden we 2020 echter niet met lege handen afsluiten en bereidden we in de luwte van de lockdown een nieuw programma voor. 

Met dit nieuwe programma willen we uitreiken naar de stad en onze toeschouwers na deze moeilijke tijd, maar ook naar de artistieke gemeenschap die in het hart geraakt is door de coronacrisis. De helft van de projecten die we in de herfst presenteren zijn nieuwe opdrachten waarmee we kunstenaars de kans willen geven om hun artistieke praktijk verder te zetten, ondanks de restricties. Met creaties van Anne Teresa De Keersmaeker, Radouan Mriziga en Gwendoline Robin komen we ons engagement naar de lokale scène na. Daarnaast vinden we het ook cruciaal om niet-Europese kunstenaars te blijven ondersteunen, zeker nu de veiligheidsmaatregelen internationale uitwisseling bemoeilijken. Zo gaan bijvoorbeeld Tania Bruguera en Yael Bartana op zoek naar nieuwe vormen van interactie op afstand.

In het najaar zal Kunstenfestivaldesarts in drie verschillende gedaantes opduiken in de stad. Tussen 4 en 8 september organiseren we Every Inside Has an Outside, een vijfdaags festival dat via zeven artistieke projecten en een publiek programma wil reflecteren over de tijd waarin we leven. Met The Diasporic Schools ondersteunen we zeven kunstenaars bij nieuwe creaties die zorgen voor uitwisseling in een diasporische context. Het resultaat zal in de loop van oktober te zien zijn in digitale vorm. Tot slot presenteren we tussen 26 en 29 november in samenwerking met zes Brusselse kunsthuizen en zeven Brusselse artiesten het festival News From Home.

Deze drie momenten zijn ontsproten aan het DNA van Kunstenfestivaldesarts, ze vormen de drie eilanden van de archipel dat het festival steeds is. In september vieren we het vermogen van de kunstenaars om over het heden te spreken en te reflecteren. We zoeken met hen ook naar nieuwe presentatievormen die gemeenschappelijke ervaringen mogelijk maken binnen de sociale afstandsregels. Met de virtuele school ondersteunen we internationale creatie op een moment dat de wereld op slot is. En tijdens het laatste festivalweekend in november eren we Brussel als kunstenaarsstad in al zijn diversiteit. Normaal culmineren al deze ingrediënten – innovatieve artistieke formules, plek in de publieke ruimte, internationale uitwisseling, experimentele pedagogie, Brusselse inbedding… – in een festival van drie weken. Nu maken  we samen met het publiek verspreid over drie maanden een reis van eiland naar eiland.

De directie van het festival,
Sophie Alexandre, Daniel Blanga Gubbay, Dries Douibi