Worktable

7, 8, 9, 14, 15, 16/05 – 17:00 > 22:00
10, 11, 17, 18/05 – 14:00 > 20:00
Access every 15min
± 1h

Worktable is een uitnodiging voor het stukmaken van alledaagse objecten. Gewapend met een veiligheidsbril en allerhande gereedschap mag je een theekopje, paraplu, wekker of krant brutaal in stukken hakken of zachtaardig demonteren – in deze levende installatie mag niets intact blijven! Van afval is echter geen sprake. Andere instructies, andere ruimtes, andere acties volgen. De Nieuw-Zeelandse kunstenares Kate McIntosh, die sinds 2000 in Brussel woont, bricoleert vrolijk aan een oeuvre dat met onze dagelijkse gewoontes rammelt. Met Worktable zet ze een keten in gang die ons doet nadenken over de materiële wereld rondom ons, door voorwerpen een waarde te geven die praktische gebruik overstijgt. Met een spitsvondig spel van handelingen en herinneringen stelt McIntosh vragen over onze onophoudelijke productiedrang. Met een handleiding onder de arm stuurt ze ons – een toeschouwer per keer – op weg om onze eigen verantwoordelijkheid onder ogen te zien. Er is werk aan de winkel!

Concept & regie
Kate McIntosh

Met dank aan
Stéphanie Croibien, Anda Skrējāne, Hannah Sullivan, Bruno Roubicek, Hester Chillingworth, Caroline Daish, Palli Banine, Ant Hampton, Joe Kelleher, Tim Etchells, Adrian Heathfield, Simon Bayly

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, BOZAR

Productie
SPIN (Brussel)

Worktable werd gevreëerd als opdracht in het kader van ‘Performance Is a Dirty Work’, met de steun van Roehampton University

Back to top

Worktable is een live-installatie die meerdere dagen open is.

Je moet je aanmelden om binnen te gaan en je kan zo lang blijven als je wil. Binnen krijg je instructies, gereedschap en een veiligheidsbril zodat je aan het werk kan. Aan jou om te zien hoe de dingen uiteenvallen en hoe ze samenvallen.

Meld je aan en ga aan het werk.

Back to top

Kate McIntosh is een kunstenares afkomstig uit Nieuw-Zeeland die de grenzen van performance, theater, video en installatie overstijgt. Ze volgde een dansopleiding en treedt internationaal op sinds 1995. Ze was te zien in werk van regisseurs en gezelschappen als Wendy Houstoun (VK), Meryl Tankard Australian Dance Theatre, Cie Michèle Anne de Mey, Random Scream, Simone Aughterlony (NZ/Zwitserland) en Tim Etchells (VK). Sinds 2004 concentreert Kate zich vooral op het regisseren van eigen werk, waaronder de solo’s All Natural (2004), Loose Promise (2007) en All Ears (2013), alsook de grotere performances Hair From the Throat (2006), Dark Matter (2009) en Untried Untested (2012). Ze maakte ook installaties, zoals Deplaced (2008 met Eva Meyer-Keller) en de participatieve installatie Worktable (2011). Voor haar eigen oeuvre werkte ze samen met Tim Etchells, Eva Meyer-Keller, Jo Randerson, Lilia Mestre, Charo Calvo, Diederik Peeters en vele anderen. Kate regisseerde eveneens vele korte vide’s die vertoond werden op festivals en tentoonstellingen over de hele wereld. Ze is stichtend lid van het Belgische performancecollectief en punkrockgroep Poni, en ze behaalde een MRes in Performance en Creatieve Research aan de Roehampton University (VK). Ze is tevens stichtend lid van SPIN, een Brussels, door kunstenaars geleid productie- en researchplatform.

Back to top