Natural Mysteries

5, 6, 9, 10, 11, 12/05 – 19:00
EN (no translation)
±1h 30min (not seated)

New Forms of Life is een jong collectief dat performances en sciencefictionomgevingen bedenkt. Ze verzinnen nieuwe verhalen waarmee ze een verzetshaard creëren tegen een mediagestuurde wereld waar technocratische beslommeringen het leven knechten. Natural Mysteries exploreert vormen van ecologie die zich zowel toespitsen op het milieu, als op de maatschappij en de menselijke geest. Voor dit nieuwe project werkt New Forms of Life samen met het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, een plek waar de mens betekenis probeert te geven aan de natuur en definities opstelt voor de wetenschappelijke representatie van de wereld. Het publiek krijgt in een gidsbeurt een alternatieve studie van het heelal gepresenteerd, via de natuur die daar artificieel en rationeel wordt tentoongesteld en geclassificeerd. De aanwezige collecties worden gebruikt voor een uiteenzetting die kennis met dromen vermengt, een poëtische bres slaat in de tijd, en zo een ruimte creëert om te denken en te leven.

Een performance door
Franziska Aigner, Billy Bultheel, Samuel Forsythe, Daniel Jenatsch, Enad Marouf, Tilman O'Donnell

Dramaturgie
Marcus Doverud

Productieassistent
Elie Desmet

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Museum voor Natuurwetenschappen

Administratie
Caravan Production (Brussel)

Coproductie
Kunstenfestivaldesarts, Workspacebrussels, Mousonturm (Frankfurt)

Met de steun van
Vlaamse Gemeenschapscommissie, Crespo Foundation (Frankfurt)

Dit project werd gesteund door
de Australische Regering via de Australia Council (artistieke financiering & adviesorgaan)

Back to top

New Forms of Life is een collectief dat werkt rond het in kaart brengen en doorkruisen van onze hedendaagse politieke, ethische en esthetische landschappen. We zijn vastbesloten ons te bevrijden van wat we de verlamming noemen, van het gevangenzitten in de ritmes van het kapitaal. Wij zijn vastbesloten onze tijd te bevrijden van de neoliberale immanentie, en ons leven terug op te eisen als de plek voor onze poëzie en onze politiek.

Franziska Aigner werd geboren op het Oostenrijkse platteland, op een stormachtige winternacht, als de dochter van Silvia en Christian, een min of meer gelukkig middenklassenkoppel dat bezig was een tijdelijk gezin te stichten. Sinds haar vroege kinderjaren legt Franziska zich toe op nieuwe vormen van leven. Toen ze 19 was, verhuisde ze naar Brussel om een dansopleiding te volgen bij PARTS. Samen met haar collega's van Busy Rocks organiseerde ze tal van optredens. Franziska werkt onder de naam New Forms of Life samen met haar vrienden Billy, Enad, Daniel en Samuel.

Billy Bultheel is een muzikant en performancekunstenaar die gevestigd is in Brussel en Frankfurt. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag combineerde hij middeleeuwse muziek met hedendaagse elektronica. Daarna vond hij zijn weg naar Frankfurt en naar de wereld van performance en poëzie. Nu maakt hij deel uit van een coöperatie die gevaarlijk veldwerk verricht in het onbekende gebied van het mysterie.

Samuel Forsythe werd geboren in Frankfurt am Main. Toen hij in Australië opgroeide ontdekte hij zijn talent voor lyrische poëzie, sabotage en het communiceren met dieren. Deze vaardigheden zouden hem later in zijn leven van pas komen, toen hij, als student aan de HfBK - Städelschule in Frankfurt am Main deeltijds begon te werken voor een privédetectivebureau, waar hij zakelijke misdaden tegen de mensheid onderzocht. Samuel zoekt momenteel zijn weg in het labyrint dat gevormd wordt door de Europese kapitalistische samenleving, in een poging om vrij te leven in een wereld die dat niet is. Daartoe heeft hij de gedaante aangenomen van verschillende planten, dieren, oude en jonge mensen, evenals verschillende personae en beroepen. Op dit moment werkt hij, vermomd als kunstenaar, samen met het collectief New Forms of Life, dat opereert tussen Europa, Australië en het Midden-Oosten.

Daniel Jenatsch is een directe nakomeling van de politieke moordenaar en culturele kameleon Jörg von Jenatsch, die in 1639 door Lucretia, de liefde van zijn leven, in het Zwitserse Chur met een bijl in het hoofd werd vermoord. Lucretia droeg een berenpak en hanteerde dezelfde bijl die Jörg in 1626 had gebruikt om haar vader te doden. Jenatsch' lichaam werd in 1959 opgegraven. Zijn schedel was in tweeën gesplitst en de restanten van zijn bebloede kleren hingen van zijn skelet. 27 jaar later werd Daniel Jenatsch geboren.

Enad Marouf is een kunstenaar uit Syrië. Hij streeft naar manieren om samen met een publiek mogelijke werelden in kaart te brengen door middel van poëzie en verbeelding. Zijn persoonlijke gegevens kunnen om veiligheidsredenen niet worden verstrekt. Dit houdt verband met de omwentelingen in zijn land en de financiële crisis waarvan de wereld op dit moment getuige is.

Tilman O’Donnell werd geboren in Cambridge (VS) en volgde een opleiding klassieke dans in Toronto (Canada). Hij verhuisde later naar Europa en doorkruist sindsdien het continent. Tilman O’Donnell creëerde al verschillende choreografieën en maakt sinds 2007 deel uit van The Forsythe Company.

Back to top