Liquid Violence

  23/05  | 12:00 - 19:00
  24/05  | 12:00 - 19:00
  25/05  | 12:00 - 19:00
  26/05  | 12:00 - 19:00
  27/05  | 12:00 - 19:00
  28/05  | 12:00 - 19:00
  29/05  | 12:00 - 19:00
  30/05  | 12:00 - 19:00
  31/05  | 12:00 - 19:00
  01/06  | 12:00 - 19:00

€ 6
± 45 min
EN > FR

Tickets zijn ook ter plaatse verkrijgbaar, tijdens de bezoekuren van de installatie

Sinds 2011 onderzoekt Forensic Oceanography de ruimtelijke situatie van de Middellandse Zee als grenszone, de politiek van het (niet) verlenen van bijstand op zee, en de gevolgen daarvan voor de levens van migranten. De installatie die in Brussel wordt voorgesteld, Liquid Violence, brengt drie recente gevallen samen die ruime aandacht kregen in de pers: een boot die op zee werd  achtergelaten tijdens de militaire interventie van de NAVO in 2011 in Libië, en twee reconstructies van de gevolgen van de beslissing van Italië en de EU om de zoek- en reddingsoperaties op zee terug te schroeven. Voor de drie gevallen verzamelde Forensic Oceanography een indrukwekkend bestand van beelden, data en klank. Met een pakkende, ongeziene precisie stelt het werk het recente narratief in vraag waarbij de reddingsoperaties van ngo’s worden gecriminaliseerd en de Libische acties om vertrekkende migranten te onderscheppen worden gesteund. Door te verwijzen naar de esthetiek van controlekamers, werpt de ruimte van Liquid Violence de vraag op wat er in de gaten moet worden gehouden, en nodigt je uit niet weg te kijken.

Zie ook: Talk: The Mediterranean Forum: Violence and Solidarity Across Land and Sea
23/05 – 18:00
EN, gratis 
Met: Charles Heller, Mamadou Bah, Nora El Qadim en Carine Thibaut

Forensic Oceanography is een project van Lorenzo Pezzani en Charles Heller en is deel van the Forensic Architecture agency (leiding door Eyal Weizman) bij Goldsmiths (University of London)
Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Nine One 

Forensic Oceanography, Liquid Traces – The Left-to-die Boat Case (2014, 17 min)
Ploeg: Charles Heller, Lorenzo Pezzani, Richard Limeburner, Samaneh Moafi, Rossana Padeletti
Geproduceerd in het kader van Forensic Architecture met de steun van House of World Cultures (HKW)
Boventitelen: Babel Subtitling  

Forensic Oceanography, Death by Rescue – The EU’s Lethal Policies of Non-assistance (14 min, 2016)
Ploeg: Charles Heller, Lorenzo Pezzani, Richard Limeburner, Sabine Llewellyn, Samaneh Moafi, Rossana Padeletti, Laure Vermeersch
Geproduceerd in de ESRC funded Precarious Trajectories onderzoek project
Boventitelen: Babel Subtitling

Forensic Oceanography en Forensic Architecture, The Crime of Rescue – The Iuventa Case (2018, 33 min)
Ploeg Forensic Oceanography: Charles Heller, Lorenzo Pezzani, Rossana Padaletti, Richard Limeburner
Ploeg  Forensic Architecture: Nathan Su, Christina Varvia, Eyal Weizman, Grace Quah
Geproduceerd met de steun van Borderline Europe, the WatchTheMed platform en Transmediale
Boventitelen: Babel Subtitling 

Forensic Oceanography and Forensic Architecture, The Crime of Rescue – The Iuventa Case (2018, 33 min)
Project team Forensic Oceanography: Charles Heller, Lorenzo Pezzani, Rossana Padeletti
Project team Forensic Architecture: Stefan Laxness, Stefanos Levidis, Grace Quah, Nathan Su, Samaneh Moafi, Christina Varvia, Eyal Weizman
Produced with the support of the WatchTheMed platform, the Swiss National Science Foundation, the Republic and Canton of Geneva
Surtitling: Babel Subtitling

Back to top

Charles Heller is een onderzoeker en filmmaker wiens werk zich van oudsher richt op de politiek van de migratie. In 2015 promoveerde hij in Research Architecture aan Goldsmiths, University of London. Momenteel is hij postdoctoraal medewerker aan het Graduate Institute in Genève, waar hij onderzoek doet met steun van het Swiss National Fund (SNF).

Lorenzo Pezzani is architect en onderzoeker. In 2015 promoveerde hij aan Goldsmiths, University of London, waar hij momenteel docent is en de MA-studio Forensic Architecture leidt. Zijn werk gaat over de ruimtelijke politiek en visuele culturen van migratie, met een bijzondere focus op de geografie van de oceaan.

Sinds 2011 werken beide aan de oprichting van het Forensic Oceanography project, dat het gemilitariseerde grensregime en de migratiepolitiek in de Middellandse Zee kritisch onder de loep neemt. Hun gezamenlijke werk heeft geleid tot mensenrechtenrapporten, academische artikelen en video's die internationaal zijn tentoongesteld.

Back to top