Le Cercle

    13/05  | 20:15
    14/05  | 11:00
    14/05  | 20:15
    15/05  | 20:15
    16/05  | 20:15

€ 18 / € 15
1h

Le Cercle nodigt ons uit in een ruimte tussen de ongedwongen nauwkeurigheid van het Soefisme, de cirkelvormen van break dance battles, en de haast mathematische precisie van een bepaald modernisme. De bewegingen van de vijf dansers worden voortgestuwd door een kracht die tegelijk vloeiend en gestructureerd is, alsof ze gedragen worden door een diepe en onafgebroken ademtocht. Nacera Belaza, in Algerije geboren en op haar vijfde naar Frankrijk verhuisd, koppelt de erfenis van traditionele vormen aan de abstractie van de hedendaagse dans. Daarmee ontsnapt haar werk aan elke vorm van classificatie. Met Le Cercle herinterpreteert ze het motief van een vorige choreografie, zoals een muzikant het thema van een symfonie ontwikkelt, door onderliggende varianten bloot te leggen. De choreografie straalt een gevoel van vrijheid uit en geeft de dansers de mogelijkheid zich te verliezen achter een beweging waarop voortdurend gevarieerd wordt. Ze staan als silhouetten op de rand van een cirkel van licht en werpen de politieke vraag op wat het betekent om zichtbaar te zijn of het licht te veroveren.

Na elke avondvoorstelling bieden we Harira (Marokkaanse soep) als iftar aan, de traditionele manier om het vasten te breken tijdens de Ramadan. De iftar wordt gratis aangeboden.
Voor de voorstelling op 14 mai om 11u wordt een ontbijt aangeboden vanaf 9u30.

Choreografie: Nacera Belaza
Geluids- en lichtontwerp: Nacera Belaza
Uitvoering: Aurélie Berland, Meriem Bouajaja, Mohammed Ech Charquaouy, Mohamed Ali Djermane, Magdalena Hylak Régie
Geluid & belichting: Pablo Simonet

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Gemeenschapscentrum De Kriekelaar
Productie: Compagnie Nacera Belaza
Coproductie: Festival de Marseille; MC93 Bobigny - Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis; manège, scène nationale-reims; deSingel; CCN2-Centre chorégraphique national de Grenoble; Corp_Real Galway Dance Days & Irish Modern Dance Theatre funded by the Arts Council of Ireland (2017); Moussem Nomadic Arts Centre; La Place de la Danse – CDCN Toulouse / Occitanie; Collectif 12 (Mantes-La-Jolie)
Steun: Arcadi Île de-France; Beaumarchais - SACD

Back to top

Nacera Belaza wordt in Algerije geboren en verhuist op haar vijfde naar Frankrijk. Na studies moderne literatuur aan de universiteit van Reims richt ze in 1989 haar eigen dansgezelschap op. Nacera Belaza ontving de titel Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres. Als danseres is ze autodidacte. Haar choreografieën vertrekken van een innerlijke beweging, een gevoelig luisteren naar het lichaam, naar de ruimte en de leegte in jezelf. Haar artistieke parcours is als een queeste, gericht op direct contact tussen danser en toeschouwer, zodat die zich kan openstellen voor de oneindige creatieve ruimte op het podium. De vier elementen waaruit haar stukken zijn samengesteld - licht, ruimte, tijd en lichaam - dialogeren binnen een scenografie die hun geheel eigen is. Herhaalde patronen, grenzeloze traagheid, uitgerekte tijd: de voorstellingen van Nacera Belaza zijn stuk voor stuk een ontdekkingstocht naar een beweging die nog het meest doet denken aan een rustige ademhaling, diep en onverstoord, een beweging die "schuurt tegen de herrie van ons bestaan", zoals Nacera Belaza het zelf uitdrukt. De voorstellingen van Compagnie Nacera Belaza zijn te zien op vele podia in Europa, Afrika, Azië en Noord-Amerika. In Frankrijk wordt het gezelschap geprogrammeerd door prestigieuze cultuurhuizen en festivals zoals het Festival Montpellier Danse (2003, 2006, 2012, 2014, 2016), de Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis (2008, 2010), het Festival d’Avignon (2009, 2012), de Biennale de la danse de Lyon (2010, 2014) en het Festival de Marseille (2017, 2018). Het oeuvre van Nacera Belaza kreeg de erkenning van het Syndicat de la Critique in 2008 en van de SACD in 2017 (Prix Chorégraphie). Omdat Nacera Belaza haar choreografische kunnen wil delen en doorgeven, hecht ze veel belang aan ontmoetingen met het publiek en ontwikkelt ze daartoe de meest diverse artistieke evenementen, zoals masterclasses en performances in situ. Het artistieke parcours van Nacera Belaza vertoont een ononderbroken pendelbeweging tussen Algerije en Frankrijk. Naast haar gezelschap dat in Frankrijk gevestigd is, heeft ze in Algerije een coöperatieve vereniging opgericht, die haar in staat stelt een breed publiek warm te maken voor hedendaagse kunst en dans.

Back to top