La posibilidad que desaparece frente al paisaje

Zinnema
  • 12/05 | 20:30
  • 13/05 | 20:30
  • 14/05 | 18:00

€ 16 / € 13
1h 20min
ES > FR / NL

Ontmoet de artiesten na de voorstelling op 13/05

Sinds zijn ontstaan in 2010 zet El Conde de Torrefiel het Europese theaterlandschap op losse schroeven. Het werk van de jonge Spanjaarden is hyperrealistisch en hybride. Het vermengt theater, dans, muziek, video en storytelling. Het gaat over Europa vandaag. Dit jaar staat het collectief al voor het derde jaar op rij op het Kunstenfestivaldesarts. La posibilidad que desaparece frente al paisaje zet opnieuw een stap verder in de richting van abstractie: beelden, lichamen en teksten lijken niet meer op elkaar te reageren, maar samen staan ze bol van betekenis. Het stuk beschrijft een reis langs tien tot de verbeelding sprekende steden in Europa. Vier performers en een flegmatieke vertelstem nemen je mee langs de tien verschillende plaatsen op ons doorleefde continent. Onderweg tekent zich een klare lijn af tussen de kaart en het gebied. De onderhuidse grimmigheid wint het van de oppervlakkige schoonheid. Uit onze dagelijkse levens schemert niets dan apathie en onverschilligheid door. De woorden zijn soms van grote denkers, soms van nobele onbekenden, maar stuk voor stuk prikkelen ze om onze eigen blik in vraag te stellen.

Tekst & concept
El Conde de Torrefiel, in samenwerking met de acteurs

Regie & dramaturgie
Tanya Beyeler & Pablo Gisbert

Scenario
Pablo Gisbert

Met
Tirso Orive Liarte, Nicolás Carbajal Cerchi, David Mallols & Albert Pérez Hidalgo

Vertelstem
Tanya Beyeler

Belichting
Octavio Más

Scenografie
Jorge Salcedo

Muziek
Rebecca Praga & Salacot

Geluid
Adolfo García

Choreografie
Amaranta Velarde

Technische leiding
Isaac Torres

Dramaturgisch advies
Roberto Fratini

Tekstvertaling
Marion Cousin (FR), Ann Helena Remans (NL)

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Zinnema

Productie
El Conde de Torrefiel (Barcelona)

Coproductie
Festival TNT – Terrassa (Barcelona), Graner, centre de creació (Barcelona) & El lugar sin límites – Teatro Pradillo – CDN (Madrid)

Met de steun van
Iberescena, La Fundición Bilbao, Antic Teatre (Barcelona), ICEC – Generalitat de Catalunya, Institut Ramón Llul, INAEM – Ministerio de Cultura

Back to top

El Conde de Torrefiel is een in Barcelona opgericht collectief onder leiding van Tanya Beyeler (1980, Zwitserland) en Pablo Gisbert (1982, Spanje). Beiden studeerden theater en filosofie, maar hebben ook interesse voor muziek en hedendaagse dans. Ze zijn vaste (dramaturigsiche) medewerkers van het dansgezelschap La Veronal. Als theaterauteurs gaan ze in hun creaties op zoek naar een visuele en tekstuele esthetiek waarin theater, choreografie, literatuur en beeldende kunst naast elkaar bestaan. Hun werk richt zich op de notie van imminente tijdelijkheid, met als uitgangspunt een synchronische analyse van het tegenwoordige, een onderzoek naar de mogelijkheden van onze tijd. El Conde de Torrefiel zoekt naar bestaande verbindingen tussen rationaliteit en de betekenis van dingen die door de taal wordt bepaald, wil abstractie maken van concepten en het denkbeeldige en symbolische in relatie tot het beeld tastbaar maken. De meest recente werken gaan uitsluitend over de eenentwintigste eeuw en de relatie tussen het persoonlijke en het politieke. El Conde de Torrefiel debuteerde in 2010 met het stuk La historia del rey vencido por el aburrimiento [Het verhaal van de koning verslagen door verveling], gevolgd door Observen cómo el cansancio derrota al pensamiento [Merk op hoe vermoeidheid het denken verslaat] (2011), Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke [Scènes voor een gesprek na het bekijken van een film van Michael Haneke] (2012), La chica de la agencia de viajes nos dijo que había piscina en el apartamento [Het meisje van het reisbureau vertelde ons dat er een zwembad in het appartement was] (2013), La posibilidad que desaparece frente al paisaje [De mogelijkheid die verdwijnt voor een landschap] (2015) en GUERRILLA (2016). Hun laatste werken brachten het gezelschap nationale erkenning, met voorstellingen op belangrijke podia en festivals in Spanje, onder meer in Mercat de les Flors in Barcelona, het Festival de Otoño a Primavera en het Festival Temporada Alta. Dankzij de goede ontvangst bij publiek en critici heeft El Conde de Torrefiel zijn eerste stappen buiten de landsgrenzen gezet, met name in Europa, waar ze onder andere speelden op het Kunstenfestivaldesarts, steirischer herbst (Graz), het Festival d’Automne à Paris, het Alkantara Festival (Lissabon) of Théâtre Vidy (Lausanne).

Back to top