Illusion Brought Me Here & Five Feet High and Rising

    18/05  | 20:30

€ 12 / € 9
EN

Illusion Brought Me Here is de eerste museale solotentoonstelling van Mario García Torres in België. Naar aanleiding hiervan presenteert de Mexicaanse kunstenaar zijn eigen bondige versie van een retrospectieve: een nieuw geluidswerk getiteld Silence’s Wearing Thin Here, samengesteld uit stemmen en klankbanden van eerdere werken. García Torres ontraadselt vaak kleine en obscure geschiedenissen, met een voorliefde voor avant-garde kunst en muziek uit de jaren 60 en 70. Hij roept historische tentoonstellingen opnieuw in het leven en voltooit onafgemaakte kunstwerken, vaak met een gezochte verwarring tussen origineel en reënscenering, verleden en heden. Hij gaat in dialoog met enigmatische en radicale figuren zoals de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers en de Mexicaans-Amerikaanse componist Conlon Nancarrow. Ongeveer vier jaar geleden stopte García Torres met het dateren van zijn uiteenlopende werken, waaronder filmische, sculpturale en schilderkunstige installaties. Hierdoor ondermijnt hij het narratief van een oeuvre en carrière als een progressieve evolutie in de tijd. In les ateliers claus brengt García Torres een lezing getiteld Five Feet High and Rising. Hij deelt er zijn fascinatie voor de connectie tussen mensen en plaatsen. De audiovisuele presentatie combineert populaire muziek met riviergeluiden en brengt geluid in verband met stroming, als dragers van betekenis en geheugen.

Tentoonstelling Illusion Brought Me Here
16.05–18.08 WIELS
Tickets te koop via WIELS
Met een ticket voor Rehab Training door Geumhyung Jeongh u mag de tentoonstelling Illusion Brought Me Here op de zelf dag bezoeken.

Een lezing door: Mario García Torres

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, WIELS, les ateliers claus
Productie: WIELS In samenwerking
met: Kunstenfestivaldesarts, les ateliers claus, Walker Art Center (Minneapolis)

Back to top

Mario García Torres is een kunstenaar die momenteel in Mexico-City woont. In de afgelopen twintig jaar stelde hij met zijn werk begrippen als tijd, geheugen, beeld en de essentie van de rol van de kunstenaar in de samenleving in vraag. Torres is een kunstenaar die diep geïnteresseerd is in onzekerheid en tegengestelde narratieven. In zijn werk vervaagt hij de ruimte tussen feit en fictie door onderzoek te voeren en een breed scala aan vertelstrategieën te hanteren. Zijn eerdere solotentoonstellingen waren onder meer Caminar Juntos (Let's Walk Together), Museo Tamayo, Mexico City (2016); An Arrival Tale, TBA21, Wenen (2016); Hammer Museum, Los Angeles (2014); Until It Makes Sense, Project Arts Centre, Dublin (2013); en ¿Alguna vez has visto la nieve caer?, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid (2010). Hij nam ook deel aan de Biënnale van Sharjah 13 (2017); Manifesta 11, Zürich (2016); de Biënnale van Berlijn 8 (2014); de Biënnale van Mercosul 9 (2013); en Documenta 13 (2012).

Back to top