Hurler sous la lune

    22/05  | 20:30
    23/05  | 20:30
    24/05  | 19:00
    28/05  | 20:30
    29/05  | 22:00

€ 16 / € 13
1h20
FR > NL

Een verhaal wordt verteld. We zijn getuige van haar opbouw én transformatie, alsof we door een hallucinerend prisma kijken dat de woorden en beelden vervormt. Na zijn research in L’L rond de poëzie van de beat generation en het werk van Allen Ginsberg creëert de in Brussel gevestigde kunstenaar Mathias Varenne Hurler sous la lune. Varenne is gefascineerd door het belang van mondelinge overlevering en het vertellen van verhalen, maar plaatst kanttekeningen bij de vaak voorkomende bestendiging van één enkele versie (een Geschiedenis met een grote G) die het bestaan ontkent van een veelheid aan verhalen (geschiedenissen). Beïnvloed door sciencefiction komt Varenne via dit project op de proppen met een nieuwe vorm van verhalen vertellen. Dankzij de combinatie van tekst, video, licht en klank krijgt Hurler sous la lune de vorm van een vertelling die gaandeweg gefilterd wordt, als door een chemische substantie of een caleidoscopische lens – een keuze die ons eraan herinnert dat onze wereld, opgesloten in pragmatische vertellingen, dringend toe is aan ongewone verhalen, beelden en helden.

Auteur, regisseur, performer: Mathias Varenne
Licht- en video- ontwerp, performer: Damien Petitot
Geluidsontwerp, vocaal coach, performer: Myriam Pruvot
Scenografie: Gaëtan Rusquet
Stagiaire scenografie: Louise Vandervorst
Regieassistent: Sophie Maillard 
Technische leiding: Xavier Meeus
Licht- en videoassistent: Adrien Monfleur
Artistiek begeleiding: L’L
Boventiteling: Babel Subtitling       


Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, L’L
Productie: Mothership asbl
Productie en spreiding: France Morin/Arts Management Agency
Uitvoerend productie: Kunstenfestivaldesarts
Coproductie: Coop asbl, Festival Actoral (Marseille) / L’L stichting
Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles-Service du Théâtre, Tax Shelter van het Belgische federale regering
Financiering en begeleinding van onderzoek: L’L / Structure expérimentale de recherche en arts vivants (van 2013 tot 2018)
Met dank aan: Lucille Calmel, Stéphane Gladyszewski, Christophe Haleb, Iannis Heaulme, Olivier Hespel 

Back to top

Na zijn studies aan de École d’acteurs de Liège gaat Mathias Varenne als acteur aan de slag bij regisseurs als Armel Roussel, Lucille Calmel, Christine Letailleur en Wojtek Siemilski. Niet lang daarna gaat hij eigen scenisch werk ontwerpen, waarin hij een evenwicht zoekt tussen theater, klankpoëzie en performance.  In 2014 creêert hij La Preuve  in het Centre Culturel de Forest en in het Théâtre de Liège (Prix du Jury International en Prix du Jury Jeune op het Festival Emulation). Naar aanleiding van die productie maakt hij kennis met Isabelle Bats, met wie hij een samenwerking start voor het cureren van een reeks performance-evenementen onder de noemer Crash-Test. Mathias Varenne is erg geïnteresseerd in collectieve creaties met artiesten die bereid zijn onder een brede noemer te werken (artiesten die zich niet alleen acteur noemen maar ook danser, performer, auteur, schilder …). Hij houdt ervan dieper in te gaan op de rol van medium en om een ruimte voor collectief onderzoek te scheppen: zoals in een jazzband componeert elke deelnemer zowel voor de anderen als voor zichzelf, om zo tot gemeenschappelijke dissonanties en ritmes te komen. Op thematisch vlak snijdt Mathias Varenne onderwerpen aan als seksualiteit, vrouwelijkheid en sociale klasse, en laat hij poëzie en politiek met elkaar samengaan.

Back to top