DERAILMENT

50min

22/05 – 22:00
23/05 – 22:00
24/05 – 22:00
25/05 – 20:30

Staande voorstelling

Léa Drouet is een jonge, grensverleggende kunstenares die werkt op de maat van atypische locaties. Ze is gefascineerd door geluid en probeert door middel van beweging een brug te slaan tussen muziek en de ruimte. DERAILMENT is het nieuwste stuk van deze Franse kunstenares. Het wordt in situ gecreëerd in het Brusselse Congresstation. Als een onvoorspelbare zwerm atomen verplaatst een twintigtal performers zich doorheen de ruimte en het publiek. Gewapend met bandrecorders vormen ze een anonieme massa die dreigende loops door de ruimte doen weergalmen. Plots ontstaat er opschudding. De atomen zoeken een andere koers, kruisen elkaar, botsen en komen weer samen. Het stof gaat liggen, een nieuwe orde ontstaat en nieuwe mogelijkheden voor potentiële verandering verschijnen. DERAILMENT hertekent de contouren van de ruimte en de lichamen die erin bewegen. Het is een zintuiglijk stuk dat zich afspeelt in een unheimliche schemerzone. Een ontdekking.

Een project van
Léa Drouet

Operator cassettedeck-ensemble
Clément Vercelletto

Concert
Jean-Philippe Gross, Arnaud Paquotte

Licht
Matthieu Ferry

Licht assistente
Marion Garaud

Beeldend kunstenaar
Frédéric Bernier

Met
Frédéric Bernier, Nicolas Patouraux, Rachel Sassi, Céline Beigbeder, Elsa Guenot, Nina Lombardo, Marie Deny, Jerome Giller, Laetitia Yallon, Isabelle Nouzha, Thomas Dessein, Rachid Hakara, Issouf Ibodio, Lola Chuniaud, Céline de Vos, Baptiste Conte, Numa Verrez, Catalina Rincon, Simon Loiseau

Klank
Etienne Foyer

Productieverantwoordelijke
France Morin

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Recyclart

Productie
Kunstenfestivaldesarts, Vaisseau (Brussel)

Met de steun van
Théâtre la Balsamine, l’Épongerie, Ile asbl /Artist Project – Suitcase

Met de financiële steun van
Agence Wallonie-Bruxelles Théâtre-Danse

Met dank aan
Zinnema

Back to top

DERAILMENT

Het treinstation Brussel-Congres wordt geventileerd door het aanzuigen van vervuilde lucht aan de uiteinden van de perrons en de toevoer van frisse lucht in de centrale gang. In die ruimte, waar de tocht overal voelbaar is en de treinen onder onze voeten razen, zijn we aan de slag gegaan.

In een dromerige wereld van klanken en beelden eigenen we ons de voorwerpen toe die deel uitmaken van de ruimte. Ons doel is om een bloemlezing van de verandering samen te stellen, een heterogene vorm die ook wel een vreemd overgangsritueel zou kunnen zijn. De veranderingen kunnen te maken hebben met een verplaatsing , met een beweging van lichaam, klank of licht, met een schok of met een vervanging of verduistering van voorwerpen.

Back to top

De Franse regisseur en scenograaf Léa Drouet (1982) wordt in 1982 in Villeurbanne geboren. Ze studeert toneelregie aan het Institut National Supérieur des Arts de la Scène de Bruxelles (INSAS). Sinds 2010 leeft en werkt ze in Brussel. In 2011 ontvangt Léa Drouet voor het eerst een subsidie van het Ministère de la Culture van de Fédération Wallonie-Bruxelles, waardoor ze een reeks projecten kan starten met Brusselse en Franse experimentele muzikanten. Haar werk balanceert tussen (licht en klank-) installatie, theater en recentelijk ook dans. In 2014 richt ze Vaisseau op, waarmee ze gemengde projecten verwezenlijkt (theater, dans, concert, performance en installatie).

Back to top