De Living

    22/05  | 20:30
    23/05  | 20:30
    24/05  | 20:30
    25/05  | 15:00

€ 18 / € 15
1h20
Language no issue

Met De Living toont het festival voor het eerst werk van Ersan Mondtag, een van de meest gevierde Duitse regisseurs van de jonge generatie. Zijn nieuwste creatie, De Living, begint wanneer een vrouw thuiskomt in haar woonkamer en eindigt met haar zelfdoding. Of is het andersom? Kan haar laatste levensuur ook achterstevoren verteld worden? Wat doet ze zo vlak voor haar einde? Kunnen we haar daad begrijpen, haar beslissing aanvaarden? Is er een manier om te verhinderen dat zij zichzelf doodt, of is dit een onvermijdelijke daad, zelfs een bevrijding? De theatergeschiedenis staat bol van de personages die sterven of zichzelf doden. Antonius en Cleopatra, Romeo en Julia – nog voor aanvang weet het publiek dat ze uiteindelijk zullen sterven, maar toch blijven we gefascineerd naar deze voorstellingen kijken. Alsof we genieten van het gevoel van onafwendbaarheid en fatalisme. Of zoeken we eerder naar een sleutel die het gevoel van machteloosheid kan doorbreken en ons opnieuw bij zinnen kan brengen?

Regie: Ersan Mondtag
Door en met: Doris en Nathalie Bokongo Nkumu (Les Mybalés) 

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Théâtre National Wallonie-Bruxelles
Productie: NTGent
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, La Villette (Parijs), HAU (Berlijn), Boulevardfestival (Den Bosch)
Met de steun van: Duits Ministerie van Buitenlandse Zaken, Goethe Institut en de Tax Shelter van het Belgische federale regering

Back to top

Ersan Mondtag werd in 1987 in Berlijn geboren en werkt tussen theater en muziek, performance en installatie. In 2012 stichtte hij KAPITÆL ZWEI KOLEKTIF in München. Hij bedacht er langdurige voorstellingen, experimentele feestvormen en interdisciplinaire theaterwerken, meest recentelijk Party #4 - NSU in Mixed Munich Arts (MMA). Voor de tentoonstellingsruimte van de Pinakothek der Moderne realiseerde hij KONKORDIA met Olga Bach, een negendaagse permanente voorstelling. In het seizoen 2013-2014 was Ersan Mondtag lid van de REGIEstudio van Schauspiel Frankfurt. In 2015 werd zijn toneelstuk TYRANNIS gecreëerd in het Staatstheater Kassel, waarmee hij werd uitgenodigd voor het Berliner Theatertreffen 2016. Verdere gastoptredens volgden, onder meer op het festival "radikale jung". Het vakblad "Theater Heute" noemde Mondtag "Jonge regisseur van het jaar 2016" en hij werd ook geëerd in de categorieën "Toneelontwerper en kostuumontwerper van het jaar". Ersan Mondtag woont in Berlijn. Hij ensceneerde producties in het Thalia Theater Hamburg, het Berliner Ensemble, het Maxim Gorki Theater, het Theater Bern, het Schauspiel Köln en de Münchner Kammerspiele. Voor NTGent en Kunstenfestivaldesarts creëert Ersan Mondtag in 2019 De Living.

Back to top