CRY, TROJANS! (Troilus & Cressida)

20/05 – 20:30
21/05 – 20:30
22/05 – 20:30
23/05 – 15:00 + 20:30
24/05 – 15:00

Met The Wooster Group heeft het Kunstenfestivaldesarts een levende legende van het experimenteel theater op zijn affiche staan. Met zijn baanbrekend multimediatheater bestormt dit Amerikaanse gezelschap al vier decennia de theaterhemel. In 2015 staan ze voor het eerst sinds lang nog eens op een Brussels podium, met een herwerking van Shakespeares onconventionele tragedie Troilus & Cressida . De focus wordt verlegd van het antieke Troje naar de gewelddadige geschiedenis van Noord-Amerika, land van cowboys en indianen. CRY, TROJANS! is een shakespeareaanse western over seks en oorlog, een vernuftig verhaal over oprechte liefde die gecorrumpeerd wordt en een held die ten val wordt gebracht. Verplicht voer voor theaterfans.

Tekst
William Shakespeare

Regie
Elizabeth LeCompte

Met
Ari Fliakos, Scott Shepherd, Andrew Schneider, Greg Mehrten, Kate Valk, Casey Spooner, Suzzy Roche, Koosil-ja, Eric Dyer

Decor, rekwisieten & kostuums
Folkert de Jong, Delphine Courtillot

Geluid
Bruce Odland

Live mix
Bobby McElver, Max Bernstein

Licht
Jennifer Tipton, Ryan Seelig

Video, projecties & interfaces
Andrew Schneider

Toneelmeester
Teresa Hartmann

Regieassistent
Jamie Poskin

Assistent kostuums
Enver Chakartash

Assistent belichting
Ryan Seelig

Kleedster & make-up
Naomi Raddatz

Productieleiding
Emily Rea

Technische leiding
Eric Dyer, Danny Hones

Videototems
Ruud van den Akker, Aron Deyo

Klankadvies
Jim Dawson

Producer
Cynthia Hedstrom

Algemene leiding
Pamela Reichen

Marketing
Mike Farry

Ontwikkeling
Ed Friedman

Archief
Clay Hapaz

Video
Zbigniew Bzymek

Producer’s circle
George Ahl, Francesca Connolly, Wendy vanden Heuvel, Jennifer & Kristopher John, Diane & Adam Max & Michael Tracy

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater

Productie
The Wooster Group (New York City)

CRY, TROJANS! (Troilus & Cressida) begon als een samenwerking met the Royal Shakespeare Company. De productie Troilus and Cressidawerd gecreëerd in opdracht van de RSC voor het World Shakespeare Festival, een onderdeel van het festival van de Olympische Spelen in Londen in 2012

Back to top

Een kanttekening van de Wooster Group

In het kader van de Olympische Zomerspelen in Londen in 2012 hebben we met de Royal Shakespeare Company samengewerkt aan een productie van Troïlus en Cressida. Zij speelden de Grieken en wij de Trojanen.

In de vroege ontwikkelingsfase werkten de twee gezelschappen los van elkaar en zonder veel onderlinge communicatie, waardoor ieder gezelschap haar eigen stijl kon ontwikkelen. Wij ensceneerden onze eigen scènes en de helft van de gedeelde scènes zonder enig idee te hebben van wat de RSC-acteurs zouden doen. In de ontmoeting met de RSC wilden we de tekst benaderen vanuit een duidelijk Amerikaanse invalshoek en daarom zijn we de Native American-filmcultuur gaan verkennen. We selecteerden een paar films die waren gemaakt door inheemse filmmakers en/of met inheemse acteurs en waarmee we aan de slag wilden gaan. Onze acteurs droegen oordopjes en luisterden naar deze films terwijl ze acteerden. Ze lieten de opvoering van Shakespeares tekst beïnvloeden de cadans en intonaties van de filmdialoog. Na verloop van tijd zijn we volledig voor het American Indian-idee gegaan en besloten we de Trojanen te uit te beelden als een verzonnen stam die wordt belegerd door Britse bezetters. We plaatsten dit verhaal in een fictieve theaterwereld, gecreëerd in samenwerking met beeldend kunstenaar Folkert de Jong.

Toen onze Britse samenwerking met de RSC voorbij was, hebben we het stuk herwerkt zodat we het zonder hen konden blijven opvoeren. Voor CRY, TROJANS! hebben we de meeste van de Griekse scènes weggelaten en ons gefocust op de Trojaanse kant van het verhaal. Om de Griekse karakters te spelen wanneer dat nodig is, dragen we maskers en volgen we de Londense versie als een soort van ghost track, waarbij de afwezige vijand wordt opgeroepen door het emuleren van de RSC-stemmen.

Back to top

The Wooster Group , opgericht in 1975 door Elizabeth LeCompte en Spalding Gray, heeft meer dan 30 werken voor theater, dans, film en video gemaakt onder leiding van LeCompte. Deze werken omvatten onder meer RUMSTICK ROAD (1977), L.S.D. (…JUST THE HIGH POINTS…) (1984), FRANK DELL’S THE TEMPTATION OF ST. ANTONY (1988), BRACE UP! (1991), THE EMPEROR JONES (1993), HOUSE/LIGHTS (1999), TO YOU, THE BIRDIE! (Phèdre) (2002), HAMLET (2007), THERE IS STILL TIME..BROTHER (2007), LA DIDONE (2009), VIEUX CARRÉ (2011), and EARLY SHAKER SPIRITUALS (2014). Het gezelschap heeft haar thuisbasis in The Performing Garage op 33 Wooster Street in Lower Manhattan. Het toert regelmatig wereldwijd, onder meer in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië. The Performing Garage is een onderdeel van de Grand Street Artists Co-op, een project van de Fluxusbeweging uit de jaren 60.

Back to top