CRIA

    16/05  | 20:30
    17/05  | 20:30
    18/05  | 20:30

€ 18 / € 15
50 min
PT (language no problem)

Ook te zien: Free School: Passinho Dance

Het Portugese woord cria heeft twee letterlijke betekenissen: ‘jong wezen’ en ‘creëren’. In Brazilië wordt het gebruikt om uit te drukken uit welke favela men komt: “Ik ben cria van Complexo”. Met CRIA verbindt de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll deze sociale, vitale en affectieve interpretaties tot een ritmisch en sensueel geheel. Tien dansende lichamen creëren relaties van schepping, verleiding en genegenheid. Hun bewegingen planten zich voort op een mix van funk en hedendaagse muziek, geïnspireerd door de Dancinha (‘kleine dans’), een urban dansstijl afkomstig uit Rio de Janeiro. Na haar succesvolle dansperformance aCORdo vorig jaar, viert Alice Ripoll dit keer samen met haar groep Suave het leven als een staat van liefdevol zijn en worden.

Zie ook: Free School: Passinho Dance

Regie: Alice Ripoll
Dans: Tiobil Dançarino Brabo, Kinho JP, VN Dan.arino Brabo, Nyandra Fernandes, May Eassy, Romulo Galvão, Sanderson BDD, Thamires Candida, GB Dan.arino Brabo, Ronald Sheick
Regie-assistent & geluidstechnicus: Alan Ferreira
Lichtontwerp: Andréa Capella
Kostuumontwerp: Raquel Theo
Leiding muziek Funk: DJ Pop Andrade
Design: Caick Carvalho
Manager: Rafael Fernandes 
Spreiding: ART HAPPENS

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Le 140
Steun: Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Casa do Jongo, Rafael Machado Fisioterapia

Back to top

Alice Ripoll werd geboren in Rio de Janeiro. Ze studeerde op haar 21ste voor psychoanalytica maar schakelde over op dansstudies toen ze nieuwsgierig werd naar de mogelijkheden van research rond het lichaam en beweging. Alice studeerde af aan de school van Angel Vianna, een belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en begon te werken als choreografe. Ze regisseerde vele dansstukken, trad ook zelf op – meestal in haar eigen stukken –, en werkte ook met acteurs en circusartiesten. Momenteel is ze vooral bezig met hedendaagse dans en urban dance uit Brazilië, via een research die de dansers de ruimte laat om ervaringen en herinneringen in beelden om te zetten. Alice leidt twee groepen: REC en SUAVE. Haar voorstellingen waren te zien in talrijke festivals in Brazilië, zoals het Panorama Festival, de Bienal SESC de Dança, het Dança Gamboa Festival, de Ceará Dance Bienial en het Trisca Kunstenfestival voor Kinderen. In het buitenland was het werk van Ripoll onder andere te zien in het Kampnagel - Internationales Sommerfestival, het Zurich Theater Spektakel, Noorderzon Performing Arts, de Rencontres Chorégraphiques Internationales de Saine-Saint-Denis, Projeto Brazil (in 4 steden in Duitsland: HAU in Berlin, Hellerau in Dresden, Tanzhaus in Düsseldorf en Mousonturm in Frankfurt), het Centre National de la Danse (Parijs), het Festival de La Cité Lausanne, Norrlandsoperan (Umeå) en het Kunstenfestivaldesarts (Brussel).

SUAVE 
Onder leiding van choreografe Alice Ripoll debuteerde de groep SUAVE met de voorstelling Suave, die in première ging op het Panorama Festival in 2014. Met als inspiratie de passinho ("kleine stap"), een nieuwe stijl van urban dance die is afgeleid van funk uit Rio, valt de show op door zijn unieke energie, de kwaliteit van de performers en de verfijning van de structuur gecreëerd door de choreografe. De tweede voorstelling van de groep, CRIA, ging in 2017 in première. Gëinspireerd door de dancinha ("kleine dans"), een afleiding van de passinho, verkent de voorstelling een mengeling van affectie en sensualiteit via het verweven van funk met hedendaagse dans. De shows werden voorgesteld in verscheidene festivals en theaters over de hele wereld, zoals HAU - Hebbel Am Ufe, Tanzhaus NRW, Mousonturm, HELLERAU, CND - Centre National de la Danse, Festival de la Cité Lausanne, Hamburg Summer Festival, Zurich Theater Spektakel, Noorderzon Performing Arts Festival en Norrlandsoperan.

Back to top