Contes Immoraux – Partie 1 : Maison Mère

    07/09  | 20:00
    08/09  | 20:00

€ 18 / € 15

Op het eerste zicht creëert Phia Ménard in deze performance-installatie een directe metafoor voor de ineenstorting van de fundamenten van onze westerse beschaving. Meer dan een uur lang bouwt de Franse kunstenares op haar eentje een levensgroot object, dat uiteindelijk een oude tempel blijkt te zijn. In Contes Immoraux – Partie 1 : Maison Mère portretteert Ménard een sci-fiversie van de godin Athena. Haar koppige pogingen om een nieuw Parthenon te bouwen, kunnen in deze bijzonder fysieke, woordeloze performance alleen maar gedwarsboomd worden door een zondvloed. Met enkel plakband en palen zet deze heldhaftige bouwvakker met veel moeite een stapel karton in elkaar, stabiliseert ze een gammele structuur en bewerkt ze die vervolgens met een kettingzaag tot er een Europees landmerk verschijnt. Van zodra de tempel klaar is, verschijnt er echter een onheilspellende wolk aan de horizon die ons achterlaat met grimmige beelden van schepping en vernietiging, een metafoor voor de eindeloze wederopbouw van Europa. Contes Immoraux – Partie 1 : Maison Mère is een krachtig en poëtisch tableau waarmee Ménard de Griekse financiële crisis en de turbulente veranderingen in heel Europa evoceert. Terwijl ze laat zien hoe snel iets in elkaar kan storten, schetst ze een beeld van een samenleving die aan de rand van het verval staat. Het antwoord van Europa op de financiële crisis van 2018 was meer bezuinigingen en meer ongelijkheid. Zullen we voor deze nieuwe crisis samen andere antwoorden vinden?

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Les Halles de Schaerbeek

Creatie en regie: Phia Ménard en Jean-Luc Beaujault
Scenografie: Phia Ménard
Met: Phia Ménard
Geluidsontwerp: Ivan Roussel
Klank (afwisselend): Ivan Roussel en Mateo Provost
Toneelmeester (afwisselend): Jean-Luc Beaujault, Pierre Blanchet, Rodolphe Thibaud, Angela Kornie en David Leblanc
Kostuumontwerp en requisieten: Fabrice Ilia Leroy
Fotografies: Jean-Luc Beaujault
Codirectrie, administratie en spreiding: Claire Massonnet
Technische leiding: Olivier Gicquiaud
Productie medewerkster: Clarisse Mérot
Communicatie: Adrien Poulard
Spreiding: Lara Cortesi 

Productie: Compagnie Non Nova
Coproductie: documenta 14 (Kassel) en Le Carré, Scène nationale et Centre d’Art contemporain de Château-Gontier

De voorstelling in het kader van documenta 14 (juli 2017) was gesteund door het Institut Français en de Stad Nantes.

Contes Immoraux – Partie 1 : Maison Mère heeft de Grand Prix du Jury ontvangen in 53BITEF19 - Belgrade International Theatre Festival 2019.

De Compagnie Non Nova – Phia Ménard wordt gesteund door de Frans Regering – Préfet de la région des Pays de la Loire - direction régionale des affaires culturelles, de Stad Nantes, le Conseil Régional des Pays de la Loire en de Conseil Départemental de Loire-Atlantique. Het gezelschap is ook gesteund door het Institut Français en de Fondation BNP Paribas. 

De Compagnie Non Nova – Phia Ménard is “artiste associée” bij Malraux scène nationale Chambéry Savoie en bij TNB, Centre Européen Théâtral et Chorégraphique de Rennes.

Back to top

Phia Ménard (Nantes, 1971) vermengt in haar werk circus en hedendaags theater. Ze ontdekte al vroeg haar passie voor jongleren en volgde een opleiding bij Jérôme Thomas. Daarnaast studeerde ze hedendaagse dans, mime en drama. Ze vervoegde de Jérôme Thomas Company als performer voor Hic Hoc (1995), maakte composities en creëerde er tot 2003 talrijke voorstellingen, waaronder Le Socle, Le Banquet, Hioc, 4, qu’on en finisse une bonne fois pour toutes. In 1998 richtte Ménard Compagnie Non Nova op en debuteerde daarbinnen met Le Grain. Met de solo Ascenseur, fantasmagorie pour élever les gens et les fardeaux (2001) zette ze zich drie jaar later ook als schrijver op de kaart. Ménards eigenzinnige visie op theater, waarbij ze het spectaculaire beeld van jongleren uitdaagt zodat er een nieuwe relatie met het publiek kan ontstaan, wordt ondersteund door verschillende instituten. Onder andere Scène Nationale Le Carré in Château-Gontier en Espace Malraux Scène Nationale de Chambéry et de la Savoie nodigden Menard uit als geassocieerd artiest en op vraag van het Festival van Avignon, CIFAS, documenta 14 en Théâtre National de Chaillot maakte ze nieuw werk. In 2008 nam Ménards artistieke carrière een nieuwe wending met het I.C.E. project (Complementary Unjugglability of the Elements), waarin ze de imaginaire wereld van transformatie en erosie van natuurlijke materialen bestudeert. Recent werken van Ménard zijn In the Mood (gecreëerd met Paul B. Preciado), Les Os Noirs (2017), Saison Sèche (2018), Contes Immoraux – Partie 1 : Maison Mère (2017) and No Way (2018).

Back to top