Congo

€ 18 / € 15
FR > NL

Zie ook: Free School: Inventing Schools #2,

een talk met Lia Rodrigues & Faustin Linyekula

“Er bestaat niet zoiets als Congo. Er is slechts een rivier en het grote woud.” Na zijn veelbesproken performance Banataba, in de schaduw van het AfricaMuseum in Tervuren vorig jaar, brengt Faustin Linyekula de ontstaansgeschiedenis van Congo onder het licht. Hiervoor werkt de gerenommeerde choreograaf samen met de Franse auteur Eric Vuillard die met Congo (2012) een gelauwerd boek schreef over de totstandkoming van de Congolese staat. Opmerkelijk aan het relaas is dat het wordt verteld door enkele beruchte kolonisten, onder wie ontdekkingsreizigers Henry Morton Stanley, Charles Lemaire en folteraar Léon Fievez. Voor de performance Congo brengt Linyekula de tekst van Vuillard in dialoog met actueel dansmateriaal en immersieve geluidsopnames. Zo verbindt hij de bloederige geschiedenis met de traumatiserende gevolgen ervan voor vele Congolezen vandaag en reconstrueert hij een land(schap) waaraan je je als toeschouwer niet kan onttrekken.

Zie ook: 
Free School: Inventing Schools #2, een talk met Lia Rodrigues & Faustin Linyekula

Artistiek leiding: Faustin Linyekula
Tekst: Eric Vuillard
Met: Daddy Moanda Kamono, Faustin Linyekula, Pasco Losanganya
Soundtrack: Franck Moka, Faustin Linyekula
Lichtontwerp: Koceila Aouabed
Boventitelen: Babel Subtitling 

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, KVS
Productie: Virginie Dupray/Studios Kabako
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Théâtre de la Ville/Festival d’Automne (Parijs), Ruhrtriennale, HAU Hebbel am Ufer (Berlijn), Théâtre Vidy-Lausanne, Le Manège, Scène nationale de Reims, Holland festival (Amsterdam), Festival d'Automne à Paris
Met de steun van: Centre Dramatique National de Normandie-Roue, Centre National de la Danse – Pantin (Parijs), KVS (Brussel)
Met de steun van Institut français en de Frans Ambassade in België, in het kader van Extra

Back to top