Artist talk

    09/05  | 22:00

Free entrance
NL / FR

Na de voorstelling van 9/05

De voorstelling La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) vormt het uitgangspunt voor een gesprek over hoe theater en actualiteit elkaar beïnvloeden, over hoe theater journalistiek kan zijn, over de grens tussen documentaire en fictie…

Zie ook 
La Reprise - Histoire(s) du Théâtre (I)

Sprekers
Milo Rau, Olivier Bailly (stichtend lid van Médor, magazine voor onderzoeksjournalistiek)

Moderatoren
Flore Herman & Laure Saupique

In samenwerking met
Médor, Théâtre National Wallonie-Bruxelles

Back to top

Olivier Bailly is een freelance journalist gevestigd in Brussel. Hij richt zich op maatschappelijke onderwerpen (migratie, gezondheid, schuld, ...) en werkt samen met verschillende media in België en Frankrijk. Hij ontving beurzen van het Fonds voor Journalistiek, SACD-SCAM (Brouillon de rêve) en de Koning Boudewijnstichting, hij won de prijs van de Pers / Belfius (België) in 2011 en 2013. Hij is een van de grondleggers van het driemaandelijkse tijdschrift Médor, opgericht in 2015, en lid van de raad van bestuur. Hij publiceerde ook drie non-fictieboeken en drie romans. Hij geeft regelmatig workshops en journalistieke cursussen in twee scholen voor journalistiek (ISFSC en IHECS, België).

Recensenten noemen hem ‘de meest invloedrijke’ (Die Zeit), ‘de voornaamste’ (Le Soir), ‘de interessantste’ (De Standaard) of ‘de meest ambitieuze kunstenaar’ (The Guardian) van deze tijd. De in 1977 in Bern geboren Milo Rau is vanaf het seizoen 2018/19 artistiek directeur van NTGent. Hij studeerde sociologie, Duits en Romaanse talen en literatuur te Parijs, Berlijn en Zürich, bij onder meer Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Sinds 2002 produceerde hij meer dan 50 toneelstukken, films, boeken en manifestatie. In 2007 richtte hij het in Zwitserland et Duitsland gevestigde IPPM – International Institute of Political Murder op. Zijn producties zijn te zien op alle belangrijke internationale festivals, waaronder het Berlijn-Theatertreffen, het Festival d’Avignon, de Biënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het Kunstenfestivaldesarts te Brussel, en ze toerden in meer dan 30 landen wereldwijd. Rau is veelvuldig voor zijn werk gehuldigd. De recentste beloningen zijn de Peter-Weiss-Preis 2017, de 3sat-Preis 2017, de Saarbrücken Poetics Lectureship for Drama 2017 en, in 2016, de beroemde International Theatre Institute Award, die hij na Pina Bausch en Frank Castorf als jongste winnaar van deze prijs ontving. Rau is ook televisierecensent en een heel productief schrijver. Zijn politieke essay “Was tun? Kritik der postmodernen Vernunft” (2013) was een bestseller in het Duitse taalgebied. Naast zijn werk voor theater en film doceert Milo Rau regie, culturele theorie en sociale plastiek aan universiteiten en kunstacademies.

Back to top