A invenção da maldade

€ 18 / € 15
1h15

No seats
Contains nudity

Marcelo Evelin is als Braziliaanse choreograaf, onderzoeker en performer een vooraanstaande naam in de hedendaagse dans. Zijn nieuwste creatie kwam tot stand in een voormalige opslagplaats in zijn geboortestad Teresina die fungeert als artistieke werkplaats. De ruimte is rauw, ongepolijst en weerspiegelt de stad en het omliggende land, waar dagelijkse levens doorkruist worden door sterke politieke spanningen en toenemende intolerantie jegens minderheden en kunstenaars. In deze context creëerde Evelin A invenção da maldade (De uitvinding van het kwade) waarin zes dansers uitdrukking geven aan een primale kwaadheid, een onschuld die haar eigen hevigheid niet kent. Hiervoor verlaten ze hun innerlijke wereld en gaan hun lichamen over tot hyperfysieke acties. Ze scheppen een strijdveld waar je als toeschouwer middenin komt te staan. Deze oproer van lichamelijkheid is de fysieke bevestiging van iets ongrijpbaars, vergelijkbaar met een slapende arm die met geweld weer in leven moet worden geschud. In Brussel vormen de industriële ruimtes van Kanal — Centre Pompidou het decor voor dit unieke project.

Door: Marcelo Evelin/Demolition Incorporada
Concept en choreografie: Marcelo Evelin
Creatie en dans: Bruno Moreno, Elliot Dehaspe, Maja Grzeckza, Márcio Nonato, Matteo Bifulco, Rosângela Sulidade
Geluidsontwerp: Sho Takiguchi
Dramaturgie: Carolina Mendonça
Filosofisch onderzoek: Jonas Schnor
Medewerkers: Christine Greiner, Loes Van der Pligt 

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Kanal – Centre Pompidou
Productie: Demolition Incorporada (BR), Materiais Diversos (PT)
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Kanal – Centre Pompidou, HAU – Hebbel Am Ufer, Mousonturm, Teatro Municipal do Porto, Festival d'Automne à Paris
Met de steun van: MI ME School – Academy of Theatre and Dance (Amsterdam), Rumos Itaú Cultural 2017–2018 (Brasil), Xing/Live Arts Week (Italy)
Gecreëerd tijdens een residentie in: CAMPO Arte Contemporânea, Teresina-Piauí-Brasil

Back to top

Marcelo Evelin (1962) is een Braziliaanse choreograaf, onderzoeker en performer en een van de meest vooraanstaande namen in de hedendaagse dans, performance en politieke actie. Hij woonde en werkte in Amsterdam van 1986 tot 2006, waar hij samen met makers uit verschillende disciplines projecten creëerde voor het toneel, video’s, muziek, installaties en in situ werk met zijn gezelschap Demolition Inc. Momenteel verdeelt hij zijn tijd tussen Europa en zijn geboortestad Teresina in Brazilië, waar hij tot 2013 het kunstenaarscollectief Núcleo do Dirceu leidde. Hij doceert improvisatie en compositie aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans, waar hij zijn eigen werk ontwikkelt en studenten begeleid in hun creatieve processen. Hij heeft workshops en samenwerkingsprojecten geleid in Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Japan. Drie van zijn recente creaties, Matadouro (2010), De repente fica tudo preto de gente (2012) en Dança Doente (2017) werden gepresenteerd op festivals en in theaters over de hele wereld. 

Back to top