Work / Travail / Arbeid

20/03 > 17/05
Woensdag t.e.m. zondag 11:00 > 18:00
Opening 19/03 – 18:30
Nocturne elke eerste & derde woensdag v/d maand – 11:00 > 21:00

Wat betekent het om een choreografie op te voeren als een tentoonstelling? Die vraag is het uitgangspunt van het nieuwe project van Anne Teresa De Keersmaeker. Het theater en de tentoonstellingsruimte verschillen radicaal van elkaar in tijd, ruimte en beleving. Een voorstelling geeft vorm aan de tijdservaring (van toeschouwers zowel als van dansers) door een afgebakend begin en einde, terwijl een tentoonstelling onmogelijk in haar gehele duur ervaren kan worden. Deze denkoefening zette Anne Teresa De Keersmaeker ertoe aan om Vortex Temporum (2013), een recent stuk van Rosas en Ictus met een sterke nadruk op tijd, om te buigen naar tentoonstelling. Work/Travail/Arbeid is gedurende negen weken doorlopend toegankelijk in WIELS. Het is een baanbrekend project dat de voorwaarden van de tentoonstellingsruimte en de dansvoorstelling in vraag stelt. Een uitnodiging om ruimte en tijd te delen met dansers en muzikanten ‘aan het werk’.

Productie
WIELS & Rosas

Concept & choreografie
Anne Teresa De Keersmaeker

Een initiatief van
WIELS

Curator
Elena Filipovic

Met de steun van
BNP Paribas Fortis, BNP Paribas Fortis Foundation, Rolex Institute

Coproductie (Brussel)
De Munt/La Monnaie, BOZAR, Kaaitheater, Kunstenfestivaldesarts, Ictus

Opening maakt deel uit van
Performatik 2015

Artistiek advies
Ann Veronica Janssens

Dramaturgie
Bojana Cvejić

Artistiek assistent
Femke Gyselinck

Dansers
Boštjan Antončič, Balázs Busa, Carlos Garbin, Marie Goudot, Cynthia Loemij, Sarah Ludi, Julien Monty, Michaël Pomero, Camille Prieux, Gabriel Schenker, Igor Shyshko, Denis Terrasse, Thomas Vantuycom, Samantha van Wissem

Muzikanten
Jean-Luc Plouvier (piano), Chryssi Dimitriou (fluit), Dirk Descheemaeker (klarinet), Igor Semenoff (viool), Jeroen Robbrecht (viola), Geert De Bièvre (cello)

Dirigent
Diego Borrello, Georges-Elie Octors

Muziek
Vortex Temporum, Gérard Grisey (1996)

Kostuums
Anne-Catherine Kunz

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, WIELS

Productie
Rosas (Brussel)

Back to top

Na haar studies aan de dansschool MUDRA in Brussel en aan de Tisch School of the Arts in New York creëerde Anne Teresa De Keersmaeker (1960) haar eerste choreografie, Asch , in 1980. In 1982 ging Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich , een van de invloedrijkste choreografieën van haar tijd, in première. In 1983 richtte De Keersmaeker gelijktijdig met de creatie van Rosas danst Rosas haar gezelschap Rosas op. In haar werk staat de relatie tussen muziek en dans centraal. Ze heeft met componisten uit verschillende muziekperiodes gewerkt. Tijdens de residentie van Rosas in de Munt (1992-2007) regisseerde De Keersmaeker verschillende opera’s. Ook de relatie tussen dans en tekst loopt als een rode draad door haar werk. In recente producties zijn samenwerkingen met beeldende kunstenaars kenmerkend. In 1995 richtte ze samen met de Munt de dansschool P.A.R.T.S. op.

Back to top