The Tickling Death Machine

25, 26, 27, 28/05 – 22:00
1h 15min

Erna Ómarsdottir is een IJslandse choreografe en danseres die jarenlang aan de slag was als performer bij Jan Fabre. Vanuit een onstilbare artistieke honger werkte ze mee aan talrijke discipline-overschrijdende projecten. Eén ervan is de band Lazyblood, die ze oprichtte met componist Valdimar Jóhannsson. ‘Metalopera, soms lichtjes disco, met een theatrale dimensie’: een concert van Lazyblood is een unieke ervaring, een muzikale performance opgebouwd met oog voor de relatie met het publiek. Van een vredige lagune, over een vulkaan in uitbarsting tot een ondoordringbaar woud en een rotsachtige woestijn, Ómarsdottir roept ze op met oerkreten, primair gezang, kinderliedjes en vocale distorties. Haar unieke stem produceert op zich een voortdurend veranderende choreografie. Liedjes en korte beschrijvingen raken verstrengeld. Ómarsdottir ontpopt zich bij momenten tot een haast animale verschijning. Ze laat de directe energie van een concert fusioneren met de narratieve kracht van muziektheater. Voor het festival nodigde Lazyblood de punkrockgroep Reykjavík! uit op hun tocht naar de onpeilbare diepten van de menselijke psyche. Explosief!

Concept
Erna Ómarsdottir & Valdimar Jóhannsson

Muziek, tekst & choreografie
Lazyblood (Erna Ómarsdottir & Valdimar Jóhannsson)

Muziek, tekst & choreografie
Reykjavík! (Valdimar Jóhannsson, Bóas Hallgrímsson, Haukur S Magnússon, Kristján F Halldórsson, Ásgeir Sigurðsson & Guðmundur B Halldórsson)

Geluid
Lieven Dousselare

Manager
Esther Welger Barboza

Met speciale dank aan de figuranten
Bára Sigfúsdóttir, Rósa Ómarsdóttir, Benjamin Deboosele, Siet Raeymaekers, Tanja marín Friðjónsdóttir, Esse Vanderbruggen, Sakia de Ronde, þórunn Edda Sigurjónsdóttir, Védís Kjartansdóttir, Inga Huld Hákonardóttir, Pietro Marullo, Peter de Veyst, Livia Balazova

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Les Ateliers Claus

Productie
Kunstenfestivaldesarts, Shalala ehf. (Brussel), the town of Kópavogur

Met dank aan
National Theatre of Iceland, onze ouders, Kimi Records, Reykjavík Lóftbrú

Back to top

De twee leden van Lazyblood, Valdimar Jóhannsson en Erna Ómarsdóttir, begonnen onlangs samen hun carrière als band, maar hun dans- en theaterproducties toeren al een paar jaar internationaal. Erna studeerde in 1998 af aan P.A.R.T.S. en werkte een paar jaar samen met Jan Fabre en later met Les Ballets C de la B en Sidi Larbi Cherkaoui. De afgelopen jaren is ze zich meer op haar eigen werk gaan concentreren, en werkte ze samen met IJslandse en internationale artiesten zoals Jóhann Jóhannsson, Gabriela Fridriksdóttir, Damien Jalet, Poni, Björk, Arthur Nauzyciel, Lieven Dousselaere, Ben Frost, Olöf Arnalds, enz.. Ze heeft ook werk gecreëerd voor de IJslandse, in Melbourne gevestigde theatergroep Chunky Move. In 2006 begonnen Valdimar Jóhannson en Erna samen te werken voor de creatie Mysteries of Love, en sindsdien hebben ze samen diverse producties gemaakt. Voor hun eigen werk hebben ze een theatergroep gecreëerd die Shalala heet. Valdimar Jóhannsson heeft ook muziek voor verschillende dansproducties van The Iceland Dance Company, IDgecomponeerd. De leden van Lazyblood werken momenteel aan hun eerste album, dat later dit jaar zal uitkomen.

Al sinds 2004 bereidt Reykjavík! – Les Savy Favs jonge, harder feestende, meer IJslandse schelm van een broer – op glorieuze wijze de weg voor non-common-sense en volstrekte oneerbiedigheid. Het resultaat is, hoe je er ook naar kijkt, een beest van een band. Hun arbeidsethos, knetterende creativiteit, en vastbeslotenheid om alles en iedereen joviaal te delen, tart elke logica. Maar nog een keer: er is niets logisch aan Reykjavik!! Met een staat van dienst die een indrukwekkend amalgaam van eindeloze reeksen lokale shows bevat – waaronder ooit twaalf op één dag –, diverse internationale tournees en samenwerkingen met vrijwel iedereen, overal, straalt Reykjavík! spontaniteit en vreugde uit, in die mate zelfs dat hun muziek en hun acties volstrekt onbevangen lijken. Het is verbijsterend dat ze nog niet implodeerden. Het zou bijgevolg erg moeilijk worden om een groep te vinden die zijn groepsverplichtingen zodanig au sérieux neemt, dat we opnieuw bij het beginpunt uitkomen – en alles op ceremoniële wijze onserieus serieus wordt. Serieus! De uitbundige natuur van de groep komt duidelijk naar voren in zijn weigering zich in te houden, en zijn roots of eclectische inspiratiebronnen te ontkennen. Indie, pop, metal, punk, grunge, disco... noem maar op: élke muzikale stijl werd ooit slachtoffer van deze bende broers.

Back to top