Sonic Boom

3.4/05 > 18:00
5.6/05 > 20:30
Nl > Subtitles : Fr

Sonic Boom: het doorbreken van de geluidsmuur, een supersonische knal

‘Ik zie me nog staan in de tuin, een kleine jongen in zijn zwembroek. Een enorme knal deed ons huis trillen op zijn grondvesten. Ik zakte door mijn knieën en keek op naar de blauwe lucht. De straaljager die ik hoorde, was al bijna uit het zicht verdwenen.’ Een herinnering als basis voor de nieuwe productie van Vandekeybus. ‘Dat en de nachtradio, met haar stemmen en geluiden die de verbeelding prikkelen.’

Muziek van onder meer David E. Edwards, tekst van Peter Verhelst, 9 performers van Ultima Vez en 3 doorgewinterde acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Sonic Boom verenigt oergevoelens en verbeelding, lichaam en woord, beeld en verhaal, dans en theater.

Choreografie & Regie:

Wim Vandekeybus

Gecreëerd en uitgevoerd door:

Joop Admiraal, Kitty Courbois, Titus Muizelaar

& 8 /dansers van Ultima Vez:

Laura Arís Alvarez, Elena Fokina, Jozef Frucek, Ina Geerts, Robert M. Hayden, Germán Jauregui Allue, Linda Kapetanea, Thomas Steyaert

Eveneens gecreëerd met:

Thi-Mai Nguyen

Originele muziek:

David Eugene Edwards (16 Horsepower) e.a./a.o.

Tekst:

Peter Verhelst & Ultima Vez

Bijkomend tekstmateriaal:

Ultima Vez, Joop Admiraal, Kitty Courbois en Titus Muizelaar

Artistiek assistent:

Eduardo Torroja

Scenografie:

Wim Vandekeybus

Assistent scenografie:

Daniel Huard, Sascha Van Riel

Lichtontwerp:

Wim Vandekeybus & Ralf Nonn

kostuums:

Isabelle Lhoas

Assistent styling & kostuums:

Frédéric Denis

Assistente van Wim Vandekeybus:

Greet Van Poeck

Extra technicus op tournee:

Jan Olieslagers

Lichtingenieur:

Ralf Nonn

Toneelmeester & rekwisieten:

Daniel Huard

Ontwerp geluid en klankingenieur /:

Benjamin Dandoy

Kleder:

Gavin Janet

Decor uitgevoerd door:

Atelier Toneelgroep Amsterdam (Alex Daas, Jan Van Dalfsen, Rob Stoffers Joop Reesen, Theo Van Rooy, Ellen Windhorst, Karin Heslinga)

Kostuums uitgevoerd door:

Atelier Toneelgroep Amsterdam (Farida Bouhbouh, Wim Van Vliet, Renske Kraakman)

Productieleiding:

Harm Witteveen

Fotografie:

Chris van der Burght

Trainee:

Maaike Loncke

Met dank aan:

Philippe Vandendriessche, Femke Van der Fraenen

Productie:

Toneelgroep Amsterdam & Ultima Vez

Coproductie:

Festival de Marseille, PACT/Zollverein Choreographisches Zentrum NRW (Essen) & Stadsschouwburg Amsterdam

Presentatie:

Kaaitheater, KunstenFESTIVALdesArts

Back to top

Op een plein staan twee platanen.

Niemand herinnert zich wie de bomen heeft geplant.

Misschien stonden ooit een jongen en een meisje op het plein.

Misschien hadden hun blikken elkaar gekruist, twee zwanenhalzen die even naar elkaar toe bewogen, tussen de andere hoofden door.

Ze staan op het plein: de jongen roerloos, het meisje met de rug naar hem toe, voor een huis, kijkend naar een raam waarin de jongen weerkaatst wordt.

De jongen glimlacht en brengt het meisje daarmee in beweging. Achterover buigend, alsof ze vertraagd valt. Tot de jongen haar kan opvangen.

Meer niet.

Waar hun voeten stonden, schieten twee bomen op.

Jaren later hebben de boomkruinen zich verstrengeld.

Waar ze elkaar voor het eerst aanraakten, druppelt hars op de stenen.

Het is broeierig, bijna te heet om te bewegen. 's Nachts probeert men afkoeling te vinden in zee, maar vergeefs. Op een plein vraagt een jonge vrouw een man om geld. Ze moet de boot nemen. De man geeft geld en vraagt zich af of ze werkelijk op de boot zal stappen. Hij besluit haar te volgen.

In een hotelkamer wacht een oude man op een vrouw. Jaren geleden waren ze een nacht lang minnaars. De vrouw had hem geld gevraagd en hij was haar gevolgd.

Er heerst een koortsige hitte. Mensen wachten tot de nacht is gevallen voor ze zich buiten wagen. Ze ontmoeten elkaar op het plein, op de dijk, en later in hotelkamers. Altijd is de radio hoorbaar op de achtergrond. Men weet niet langer wat realiteit is en wat hallucinatie.

In het najaar van 2001 nodigde Ivo Van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam, Wim Vandekeybus uit voor een gastregie bij dit Nederlandse repertoiregezelschap. Voor dit unieke project, dat eerder de werktitel Metamorphosen droeg, castte Vandekeybus drie ervaren acteurs van Toneelgroep Amsterdam en acht performers van zijn eigen gezelschap Ultima Vez. De tekst wordt geschreven door dichter en auteur Peter Verhelst, die eerder ook al teksten leverde voor de Ultima Vez producties Scratching the Inner Fields en Blush. David Eugene Edwards, bekend als singer-songwriter van de Amerikaanse band 16 Horsepower en het soloproject Woven Hand, tekent voor de muziek. Daarnaast worden ook een aantal reeds bestaande nummers van uiteenlopende artiesten in de soundscape van de voorstelling opgenomen.

Vertrekpunt van de creatie waren twee volledig los van elkaar staande fenomenen: supersonische knallen en nachtradio. Het beeld is sneller dan de klank. Bij nachtradio wekt de klank beelden op. Stemmen en geluiden zetten de verbeelding in gang. Verhalen en herinneringen versmelten. Alles transformeert.

In Sonic Boom slaat Vandekeybus een brug tussen oergevoelens en verbeelding, tussen het fysieke en het verbale, tussen beelden en verhalen, tussen dans en theater.

Back to top