Meyoucycle

    27/05  | 20:30
    28/05  | 22:00

€ 16 / € 13
1h 45min
EN > NL / FR

Eleanor Bauer is een Amerikaanse danseres en choreografe hors catégorie. In haar werk gebruikt ze de strikte codes en concepten van de hedendaagse dans op een scherpzinnige en spitsvondige manier, met een expressieve directheid die aanleunt bij cabaret en variété. Haar nieuwste creatie brengt de verschillende polen van haar artistieke werk samen in een merkwaardig stuk: Meyoucycle – klinkt als ‘musical’ met een vreemd accent. Samen met componist Chris Peck gooit Bauer alle ingrediënten van de muziekkomedie (zang, tekst, dans en muziek) in de mengmachine, met een volslagen nieuw, hybride genre als resultaat. Vier performers delen het podium met de muzikanten van het Brusselse ensemble Ictus. De voorstelling is een hommage aan het lied, de expressieve kunstvorm om gevoelens en ideeën uit te drukken. De ‘mij-jij-cyclus’ die Eleanor Bauer in samenwerking met Chris Peck schreef, is een liedcyclus over mij en jou en alles wat daartussenin ligt, hoe we communiceren en elkaar begrijpen. Meyoucycle is een sciencefiction-concert over doodgewone emoties in een tijdperk van technologische vooruitgang en hyperkapitalisme.

Concept & regie
Eleanor Bauer & Chris Peck

Choreografie
Eleanor Bauer, in samenwerking met de performers


Compositie
Chris Peck, in samenwerking met de performers


Gecreëerd & uitgevoerd door

Eleanor Bauer (zang, dans), Inga Hákonardóttir (zang, dans), Tarek Halaby (zang, dans), Gaël Santisteva (zang, dans, altsaxofoon, shaker), Gerrit Nulens – Ictus Ensemble (drums, percussie), Gwenaelle Rouger – Ictus Ensemble (piano, synth), Kobe Van Cauwenberghe – Ictus Ensemble (gitaar, bas)


Muzikale leiding – Ictus Ensemble
Jean-Luc Fafchamps, Tom Pauwels, Jean-Luc Plouvier


Songwriting
Chris Peck & Eleanor Bauer, met gastbijdragen van Gérald Kurdian, Arjan Miranda, Ryan Seaton

Teksten
Eleanor Bauer, in samenwerking met Chris Peck en de performers

Lichtontwerp
Luc Schaltin

Kostuums & decor
Sofie Durnez, in samenwerking met Eleanor Bauer

Live klankmontage
Alex Fostier


Technische leiding
Jitske Vandenbussche

Met dank aan
Cedrix Andrieux, Povilas Bastys, Bryana Fritz, Emily Gale, David Van Dijcke, Herman Venderickx, KASK Conservatorium, King's Fountain Foundation

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater


Productiemanagement
Caravan Production voor GoodMove vzw (Brussel)


Coproductie
Kaaitheater (Brussel), Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis, PACT Zollverein (Essen), Ruhrtriennale

Residenties
Kaaitheater (Brussel), Pianofabriek (Brussel), P.A.R.T.S. (Brussel)


Met de steun van
Vlaamse Overheid


Boventiteling met de steun van
ONDA

Back to top

Meyoucycle

Meyoucycle (mij-jij-cyclus) is een politiek sciencefiction-fantasy-concert over expressie in tijden van hyperkapitalisme en technologische mediatie. Contactadvertenties en ouderwetse brieven, chatrobots, tweets en ontembare tirades, poëtisch terrorisme en woordjazz, tekst en muziek, zang en dans, beeld en geluid komen samen in een herkauwing van het leven van vandaag en de nabije toekomst, en de intense krachten en interfaces die dat leven vormgeven.

Met een vreemd Engels accent klinkt Meyoucycle als ‘musical’. Het is niet echt een musical, maar gebruikt wel gelijkaardige elementen. De voorstelling combineert muziek, dans en tekst en lijkt een verhaal te willen vertellen. In de nabije toekomst trekt een groep poëtische terroristen en emotionele hackers zich terug in de anonimiteit. Ze verblijven in het duister – in het dark web, het duistere woud, het onbekende, het onderbewuste, de intuïtie van verborgen kennis. Ze ontsnappen aan een alomtegenwoordig systeem dat alle vormen van communicatie tussen mensen onteigent en omzet in winst. Om hun absolute vrije meningsuiting te kunnen vrijwaren, moeten ze hun identiteit afwerpen en voortdurend transformeren. Ze bewegen zich door diverse genres van performance en muziek, belichamen diverse wijzen van spreken en gestalten, en genereren zo een voortdurend verschuivende horizon van mogelijke betekenissen.

Meyoucycle is eerst en vooral een liedcyclus geschreven door middel van een samenwerking van danseres en choreografe Eleanor Bauer en muzikant en componist Chris Peck. Bauer en Peck werken al vele jaren samen, vanop een grote afstand. Ze leerden de realiteit van de afstand en technologische mediatie in hun samenwerking actief in te zetten om ruimte te maken voor nieuwe interpretaties en nieuwe compositiestrategieën. Ze gebruikten erg divers bronnenmateriaal – van tijdschriftartikels tot dromen en bijdragen van afwezige gastsongschrijvers – en ontwikkelden de choreografie in dialoog met de performers en de muzikale arrangementen met de muzikanten, tot het materiaal zelf een kolkende cyclus van me’s en you’s werd. Deze cyclus erkent dat in het theater alle betekenis ergens tussen het podium en het publiek ontstaat.

Als een mij-jou-cyclus draait Meyoucycle rond intersubjectiviteit en interafhankelijkheid in de creatie en het begrip van betekenis. We werken vandaag te midden van invloeden, bronnen, bezorgdheden, disciplines en media en weven linken tussen de tekens, boodschappen, beelden, teksten, dromen, stromen en flarden van betekenis die ons omringen.

Bauer en Peck werken met diverse nieuwe en oude methodes om materiaal te genereren en te componeren, en willen hun methode van betekenisproductie delen en uitbreiden naar hun relaties met liedschrijvers, muzikanten, componisten, choreografen, performers en publiek. Meyoucycle wordt gemaakt met en gebracht door het hedendaagse muziekensemble Ictus en de zangers/dansers/performers Eleanor Bauer, Inga Hákonardóttir, Tarek Halaby en Gaël Santisteva, en met bijdragen van gastsongschrijvers en componisten Gérald Kurdian, Arjan Miranda en Ryan Seaton. De voorstelling verweeft het werk van al deze auteurs en creëert een ervaring die verder gaat dan de som van haar delen.

De keuze van Bauer en Peck voor songschrijven komt voort uit hun interesse voor de spanning tussen enerzijds de denotatieve aard van taal in woorden en anderzijds de connotatieve kwaliteiten van dans, muziek en zang. Een ‘song’ is een relatief kort en geïsoleerd stuk, vaak geschreven om over een specifiek gevoel, idee of boodschap te communiceren. Meyoucycle benadrukt deze directe manier van communiceren en de relatie van een song met gevoel en intuïtie als een manier om expliciete en impliciete, open en onderdrukte boodschappen uit te drukken.

Met Meyoucycle zet Eleanor Bauer haar zoektocht verder naar manieren om ruimte te creëren voor de onnoembare, ontembare en intuïtieve waarheden die resoneren in diepe onderstromen die het absoluut persoonlijke linken aan een universeel gedeelde ervaring. Het subjectieve en gedeelde palet van kennis en ervaring opgebouwd door emoties is de hoeksteen van het creatieproces.

De personages uit Meyoucycle bespiegelen en verbeelden de sociale en culturele onderwerpen en gemeenschappen die geproduceerd worden door huidige en toekomstige tools en technologieën. De manier waarop ze betekenis creëren, wijst op de conflicten en paradoxen tussen delen en bewaakt worden, tussen connecteren en vervliegen, netwerken en narcisme, met communicatie als ons belangrijkste talent dat voortdurend onteigend en gemanipuleerd wordt. Meyoucycle onderzoekt wat we delen en hoe we het delen, hoe we de schijnbaar onvermijdelijke uitbuiting van ons privéleven, ons publieke leven, onze persoonlijke en psychische capaciteiten kunnen vermijden door de kabels te verwisselen, in het duister te tasten, door mee te gaan met de tijd.

Back to top

Eleanor Bauer (1983) is een Amerikaanse performer en kunstenaar die in Brussel woont en werkt. Ze werkt op de raakvlakken tussen choreografie, dans, tekst, muziek en performance. Haar stukken variëren in omvang en media en richten zich op het in vraag stellen van categorieën, productiemethoden en manieren waarop over een voorstelling gedacht wordt. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Santa Fe, New Mexico, en studeerde dans, choreografie en performance aan New York University’s Tisch School of the Arts (BFA, Dance) en P.A.R.T.S. in Brussel. Ze was in residentie bij het Kaaitheater van 2013 tot 2016. Haar veelzijdige werken, waaronder ELEANOR!, At Large, The Heather Lang Show by Eleanor Bauer and Vice Versa, (BIG GIRLS DO BIG THINGS), A Dance for the Newest Age (the triangle piece), Tentative Assembly (the tent piece), Midday & Eternity (the time piece) en BAUER HOUR hebben internationaal getourd en werden op lovende kritieken onthaald. Naast haar eigen werk heeft Eleanor Bauer als performer samengewerkt met onder andere Xavier Le Roy, Anne Teresa de Keersmaeker/Rosas, Boris Charmatz, Emily Roysdon, Matthew Barney, Mette Ingvartsen, David Zambrano, Trisha Brown, Ictus en The Knife. Ze is ook docent en mentor en schrijft over dans en performance.

Chris Peck (1980) is een componist, computermuzikant en improvisator die vaak samenwerkt met hedendaagse dans- en theaterkunstenaars als Deke Weaver, Jennifer Allen, Beth Gill, John Jasperse, RoseAnne Spradlin en David Dorfman. MASS, zijn samenwerking met choreograaf Milka Djordjevich voor zingende dansers en elektronisch geluid ging in première in The Kitchen (NYC) in mei 2015. Peck werkt als improvisator samen met Jon Moniaci en Stephen Rush onder de naam Crystal Moonstone. Het trio voltooit momenteel hun vijfde album op basis van materiaal dat werd opgenomen tijdens optredens in het CCRMA (Stanford) en de Klowden Mann Gallery (LA) in 2014. Peck behaalde een Ph.D. in compositie en computertechnologie aan de Universiteit van Virginia in mei 2015 en doceert aan de Universiteit van Californië in Merced.

Ictus is een Brussels hedendaags muziekensemble. Het gezelschap heeft sinds 1994 zijn thuisbasis in de lokalen van Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker. Ictus is een permanente groep van een twintigtal los gekozen muzikanten. De geluidstechnicus is in hun bezetting even belangrijk als de instrumentalisten – een teken van de massale beweging die ensembles lijken te maken in de richting van het gemengde elektrische orkest. Thema’s als format en verschillende luistersystemen zijn inmiddels in hun benadering opgenomen: mini- of maxiconcerten, mysterieprogramma’s (de Blind Dates in Gent), concerten met commentaar, concertfestivals waar het publiek vrij is om zich rond de podia te bewegen (de Liquid Room-concerten). Elk jaar bundelt Ictus zijn krachten met Bozar en het Kaaitheater en ontwikkelt een boeiend muzikaal seizoen voor toeschouwers in Brussel. De reeks voorstellingen is een kans om te experimenteren met het brengen van nieuwe programma’s aan een niet-gespecialiseerd publiek, mensen met een enthousiasme voor theater, dans en muziek. Het ensemble is sinds 2004 in residentie bij de Opéra de Lille. Naast werk met de Opéra presenteert Ictus ook (bijna) elk jaar een podiumproductie. Fans zullen zich zeker Avis de Tempête van Georges Aperghis uit 2004 herinneren, of La Métamorphose van Michaël Levinas uit 2011. Ictus is ook een samenwerking aangegaan met de Gentse Hogeschool voor de Kunsten voor een masteropleiding rond de interpretatie van hedendaagse muziek. Hun collectie opnames bestaat uit meer dan twintig titels, uitgebracht op het label Cyprès. Ictus heeft opgetreden in de meeste grote concertzalen en op toonaangevende festivals (Musica Strasbourg, Witten, Brooklyn Academy of Music, Festival d’Automne à Paris, Ars Musica, Royaumont, Milano Musica, Wien Modern enz.).

Back to top