Fruits of Labor

    19/05  | 20:30
    20/05  | 20:30
    21/05  | 20:30
    22/05  | 18:00

€ 16 / € 13
50 min

Ontmoet de kunstenaars na de voorstelling van 20/05

Miet Warlop staat met één been in het theater en met het andere in de beeldende kunsten. Op het Kunstenfestivaldesarts van 2012 schilderde ze met Mystery Magnet een explosief canvas van mensen en voorwerpen. Dit jaar brengt ze Fruits of Labor, een zinderende performance van sculptuur en muziek. In het midden staat een op hol geslagen drumstel waarrond leven groeit. Alles en iedereen is constant in verandering, gedicteerd door het ritme van de drum. Een bont gezelschap van muzikanten en performers legt de vinger op de slagader van de wereld. Miet Warlop speelt met de tijdsbeleving, kraakt de wetten van de fysica en knutselt met de brokstukken een nieuw evenwicht in elkaar. Fruits of Labor is een perpetuum mobile dat de bodemloze draaikolk van de wereld uitbeeldt en de grenzen van het theater doorbreekt. Het is een knotsgekke trip die absorbeert en vibreert, zindert en incasseert.

Concept & regie
Miet Warlop

Assistentie
Barbara Vackier (sculpturen), Ian Gyselinck & Sander Vos (mobiele constructies)

Muziek & spel
Miet Warlop, Joppe Tanghe, Wietse Tanghe, Tim Coenen, Seppe Cosyns

Kostuums
Sofie Durnez, Karolien Nuytens, An Breugelmans

Technische leiding
Hugh Roche Kelly

Geluid
Saul Mombaerts, Pieter-Jan Coppejans

Licht
Henri Emmanuel Doublier

Productieleiding
Seppe Cosyns

Manager
Bob Van Langendonck

Productiemanager
Maria-Carmela Mini

Met dank aan
Les Ballets C de la B (Gent), Stijn Kenens, Bram Coeman, Michiel Dasseville, Karel Vanhooren, Elke Vanlerberghe, Michiel De Wilde, Nicolas Provost, Stephen Dewaele, Michiel Goedertier, Arlette Goethals, Sparks-efx, Danai Anesiadou, Geert Viane, Koen de Meyer, Bram Coeman, Paul Warlop

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Zinnema

Productie
Irene Wool (Gent)

Uitvoerende productie
Latitudes Contemporaines (Lille)

Coproductie
Kunstenfestivaldesarts, Vooruit (Gent), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), La Villette (Parijs), PACT Zollverein (Essen), La Bâtie-Festival de Genève, Gessnerallee Zürich, Kampnagel – International Summer Festival Hamburg (Hamburg), Dublin Theatre Festival (Dublin)

Met de steun van
Beursschouwburg (Brussel), Vlaamse Overheid, Stad Gent

Project gecoproduceerd door
NXTSTP, met de steun van het Cultuurprogramma van de Europese Unie

Back to top

Fruits of Labor

Er was eens een witte lijn.
En nog een lijn.
Met kracht werden ze opgesnoven. Maar niet door de neus.
In een voorstelling met een verhevigd bewustzijn.
Het bewustzijn van wie?
Een verhevigd onbewustzijn misschien.
Een voorstelling van wat?
De mens. Het ding.
De metamorfose. De metamorfose in constante staat van metamorfose.
Acteurs en objecten. Geen hiërarchie.
Een altaar. De eucharistie. Het lichaam wordt verlaten.
Welkom in de bovenwereld. Welkom in de onderwereld.
Het gezang zwelt aan. Gitaren en drums.
Rondtollende sculpturen.
Een voltrekking. Een voltrekking van wat?
Van de paniek. De eenzaamheid. De angst.
Dwars door de waanzin.
In de richting van loutering.
Poeder wordt gestrooid. I need your love wordt gezongen. Een stem gaat over in de klank van een machine.
Gedrevenheid, altijd gedreven.
De vorm op de vlucht voor betekenis.
Rennend in de richting van het verlangen?
De voorstelling is een sjamaan die de krachten van de wereld door zich heen laat bewegen, rondtolt, schokt, draait en uiteindelijk uitgeput neervalt. Dan is alles even rustig.

Oscar van den Boogaard
Mei 2016

Back to top

Miet Warlop (1978) is een Belgische beeldend kunstenares. Ze werd geboren in Torhout en woont en werkt in Brussel en Berlijn. Ze heeft een Master in de beeldende kunsten en studeerde af aan KASK in Gent, waar ze driedimensionale kunst studeerde. In 2003 won ze KASK Franciscus Pycke Jury Prijs en in 2004 de residentieprijs voor Jong Theaterwerk met haar project Huilend Hert, Aangeschoten Wild, een tableau vivant-installatie van zes scènes rond een schrijnend onderwerp. Vele andere performances en acties volgden. In het kader van het festival Lovepangs (2005) in Vooruit bracht ze de performance Koester de Kersen. In juli 2005 presenteerde ze Sportband, Afgetrainde Klanken, een performanceconcert van 40 minuten opgevoerd als uitputtende strijd tussen acht sportieve muzikanten en een klein juichend publiek. Ze werkt ook als decorontwerper. Tussen januari 2006 en november 2007 maakte Miet Warlop deel uit van DE BANK, een project van Victoria (nu CAMPO) dat jonge kunstenaars de kans gaf om over een periode van twee jaar een artistiek project uit te werken. Ze werkte er aan haar reeks Propositions, getiteld Grote Hoop/Berg. Terwijl ze met Propositions op een Europese tournee was, creëerde ze Springville, een 50 minuten durend spel van chaos, verwachting en verrassing waarin scenografie, kostuums, rekwisieten en personages nauw met elkaar zijn verweven. Springville ging mei 2009 in première in BUDA in Kortrijk. Tijdens de tour van Springville verhuisde Miet Warlop naar Berlijn, waar ze zich meer toelegde op haar beeldend werk en aan een nieuwe voorstelling werkte: Mystery Magnet. In dit stuk bouwen zes performers aan een enorme schilderij-installatie die het eindbeeld van de voorstelling vormt. In de Beursschouwburg begon Warlop met het tweede Alligators -project, een weekend van mixed media en optredens van verschillende kunstenaars en muzikanten. Alligators is een project en kunstenaarscollectief dat ze samen met Reggie Watts, Michael Portnoy en Ieva Miseviciuté ontwikkelde, met het oog op het creëren van betere samenwerkingsmogelijkheden zonder artistieke compromissen. In de tussentijd ontwikkelt ze haar beeldend werk en haar Nervous Picture -performances en werkt ze aan projecten in opdracht in de podiumkunsten en de beeldende kunsten. Miet Warlop verhuisde recent terug naar Brussel en richtte haar eigen organisatie op. In 2014 ging Dragging The Bone in première, een stuk waarin sculpturen uit gips en was op het podium worden opgebouwd door een atletische krankzinnige die door Miet Warlop zelf wordt gespeeld.

Miet Warlop op het Kunstenfestivaldesarts
2011: ACT/COLLECTION, Trailer Park
2012: Mystery Magnet

Back to top