Capture

19, 25, 26/05 > 20:30

De wereld wordt virtueel. De technologie dringt binnen in het DNA en in de verste uithoeken van het universum. Wat vertellen onze natuurlijke zintuigen ons nog? Worden we niet constant door onze perceptie bedrogen? Is er een andere realiteit, de echte? En kunnen we daarvoor kiezen? De 'rode pil' of de ‘blauwe pil'? In de maand mei kiezen de Hallen van Schaarbeek voor de blauwe pil. Hoe zei Hamlet het ook alweer? “Er is meer op hemel en aarde, Horatio, dan jouw filosofie kan dromen. Niets is wat het is. Achter het alledaagse kan een parallel universum schuilen.” Op 19 en 26 mei gaan de deuren van een andere wereld open in de Hallen. Bent u klaar voor de 'andere' ontmoeting?

Production et présentation/Productie en presentatie/Production & presentation: Halles de Schaerbeek (Bruxelles/Brussel), KunstenFESTIVALdesArts

Avec la collaboration de/In samenwerking met/In collaboration with: Constant vzw (Bruxelles/Brussel)

Back to top

Welke dichter was het ook al weer die van poëzie een ontregeling van alle zintuigen wilde maken? Na meer dan honderd jaar is dat nog steeds de inzet van de moderne kunstenaar, al heeft hij voor die opdracht veel meer tot zijn beschikking dan alleen de poëzie. Drie avonden lang stelt Capture in de Hallen van Schaarbeek de codes waarmee we de dagelijkse werkelijkheid denken te kennen en te kunnen begrijpen in vraag. De Hallen worden de deur naar een andere dimensie. Iedereen heeft de keuze. Kiest u voor het cartesiaanse “Je pense donc je suis”? Of voor het rimbaudiaanse “Je est un autre”? Vallen we samen met ons rationele denken? Of leven we ook in een andere dimensie? Kiezen we voor de blauwe pil? Of de rode pil? Willen we het geheim van de Matrix kennen of stellen we ons tevreden met de wetten van de zwaartekracht? Drie avonden: driemaal aan u de keuze!

19 mei. Een auto is niet zomaar een auto. Wist u dat een auto kan vibreren uit al de poriën van zijn plaatijzer en dat de carrosserie kan zingen al naar gelang de onregelmatigheden erin? Hoe meer fouten, hoe mooier het lied! U gelooft uw oren niet. In de coulissen legt een wetenschapper u dit fenomeen haarfijn uit. Nadien sturen muzikanten hun melodische en ritmische bassen doorheen de mechaniek. Onder hen Objet et Ultraphonist, liefhebbers van pure frequenties... En als klap op de vuurpijl: de test met het kristal! ‘The sound of breaking glass’... En wie nadien afdaalt in de kelders en zich laat onderdompelen in de minimale techno van het Duitse Chain Reaction, heeft misschien het gevoel dat de regelmatige en gesmoorde dansdreun niet alleen van de andere kant van zijn trommelvliezen komt!

25 mei. In de kleine Hallen zijn de mensen van Constant aan het werk: de activisten van de creativiteit en de interactiviteit op het net. Zij hebben een Newyorker uitgenodigd die voor het eerst in België is: Terre Thaemlitz. Beroepsbezigheid: het doorbreken van codes, genres en taboes. Iets dat hij even radicaal met zijn lichaam deed: Terre Thaemlitz is transseksueel. Met eenzelfde radicaliteit gaat hij bestaande geluiden te lijf en transformeert muziekgenres als muzak en variétéhits door ze te parasiteren. Thaemlitz praat over zijn levensfilosofie alvorens de principes ervan op de muziek toe te passen. Een 'ambient' concert in de kleine Hallen, voor de gelegenheid in het groen gestoken.

26 mei. Deze avond komt het groen uit de performance van Terre Thaemlitz tot leven. U kan luisteren naar de fotosynthese van de planten: uit het koolzuurgas dat u uitademt maken planten koolhydraten. Maar zij hebben daarvoor licht, de energie van de zon nodig. En wat als dat licht gewijzigd wordt? Wellicht voor het eerst in uw leven hoort u ‘vegetale’ muziek. Na de muziek der sferen: de muziek der planten. Een ervaring die u aan de bar in de kelder met een verfrissend drankje kan doorspoelen, maar opgepast: ook die ruimte is vol verrassingen! Terug in de grote Hallen onder het afdak van ijzer en glas, beginnen de auto's opnieuw te vibreren onder de impuls van een dialoog tussen Belgisch-Marokkaanse muzikanten en een geluidsalchimist, gespecialiseerd in akoestisch elektronische mutaties. Daarna is de dansvloer aan u en voor u. De DJ luistert nu eens niet naar de naam van John, Freddy of Bart... de afsluiter wordt een sensuele, vrouwelijke mix.

En als u denkt alles gezien te hebben, kijk dan even naar de ruimte, de lichten, de decors die u doorlopen hebt. Niets is aan het toeval overgelaten. U werd geleid: uw hersenen reageerden onbewust op de codes van de omgeving. Uw reacties, ogenschijnlijk zo spontaan, werden geconditioneerd. U bent een avondlang gegijzeld geweest: ‘captured’.

Back to top