Tropical Malady

    16/05  | 21:00

€ 4
2h 05min
Thai > EN

Gratis toegang tot de tentoonstelling Memorandum inbegrepen in ticket

In het kader van de retrospectieve bij Cinema Galeries organiseert het Kunstenfestivaldesarts een vertoning van een van de films van Apichatpong Weerasethakul, op een unieke locatie in de groene rand rond Brussel. Tropical Malady (2004) is de vierde langspeelfilm van de Thaise regisseur. Hij haalde er in 2004 de juryprijs mee op het filmfestival van Cannes en vestigde zich zo definitief op het voorplan van de avant-gardecinema. De film is een poëtisch en meeslepend liefdesverhaal over de mysteries van het verlangen. Diep in het Thaise regenwoud worden een soldaat en een verlegen dorpsjongen verliefd op elkaar. Het is het begin van een intense en ongecompliceerde romance. Tot een van hen plots verdwijnt in de duisternis van het woud en het verhaal omslaat in een hypnotiserende koortsdroom over duistere geesten en irrationele angsten. Het regenwoud is een steeds weerkerend motief in de films van Apichatpong Weerasethakul. Op 16 mei kan je Tropical Malady zien op een betoverende plek in het Zoniënwoud. Een evenement!

Tekst & regie
Apichatpong Weerasethakul

Met
Sakda Kaewbuadee, Banlop Lomnoi, Siriwej Jareornchon, Udom Promma, Saritpong Boonyadison, Arna Rattapan, Donruedee Chana, Huay Deesom

Presentatie
Kunstenfestivaldesarts, Cinema Galeries

Productie
Kick the Machine Films (Bangkok)

Coproductie
Anna Sanders Films (Parijs), TIFA (Bangkok), Thoke + Moebius Film (Berlijn/Frankfurt am Main), Downtown Pictures (Bologna)

In samenwerking met
Fonds Sud Cinéma, Ministère de la Culture et de la Communication, CNC, Ministère des Affaires Étrangères 

Tropical Malady ging in mei 2004 in wereldpremière op het filmfestival van Cannes en kreeg er de Juryprijs

Back to top

Apichatpong Weerasethakul (1970) werd geboren in Bangkok en groeide op in Khon Kaen in het noordoosten van Thailand. Hij begon in 1994 met het maken van film en video’s en werkte in 2000 zijn eerste speelfilm af. Sinds 1998 toont hij wereldwijd zijn tentoonstellingen en installaties. Zijn vaak niet-lineaire werken, gekenmerkt door een sterk gevoel van ontwrichting, behandelen thema’s als het geheugen en subtiel benaderde persoonlijke en sociale kwesties. Zijn kunstprojecten en speelfilms genieten een brede erkenning en zijn bekroond met talrijke prijzen, waaronder twee prijzen op het filmfestival van Cannes. In 2005 kreeg hij van het Thaise ministerie van Cultuur een van de meest prestigieuze prijzen in Thailand, de Silpathorn Award. In 2008 ontving hij van de Franse minister van Cultuur de medaille van Ridder in de Orde van Kunst en Letteren. In 2011 werd hij in dezelfde discipline gelauwerd met de Medaille van Officier. Zijn in het najaar van 2006 afgewerkte film Syndromes and a Century was de eerste Thaise film die werd geselecteerd op het Filmfestival van Venetië. Apichatpong Weerasethakul is ook een van de twintig internationale kunstenaars en filmmakers die de opdracht kregen om een kortfilm te maken voor de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, in het kader van de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In 2009 publiceerde het Oostenrijkse Filmmuseum een uitvoerige Engelstalige monografie over zijn werk. Zijn project uit 2009, Primitive, bestaat uit een grootschalige video-installatie, een kunstenaarsboek en de speelfilm Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives. De film won een Gouden Palm op het 63ste Filmfestival van Cannes in 2010, de eerste Zuidoost-Aziatische film – en de zevende uit Azië – die deze prestigieuze prijs wist te winnen. In 2012 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan documenta (13) in Kassel. Weerasethakul ontving ook de Sharjah Biennial Prize op de elfde Sharjah Biënnale van 2013 in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij ontving ook de Fukuoka Prize in Japan in 2013. In het najaar van 2014 ontving hij de Yanghyun Art Prize, een van de meest prestigieuze prijzen in Korea. In 2016 werd een retrospectieve van zijn films getoond in Tate Britain (UK). Apichatpong Weerasethakul werkt en woont momenteel in Chiang Mai, Thailand.

Apichatpong Weerasethakul op het Kunstenfestivaldesarts
2005: Worldly Desires

Back to top