Workshops rond de internationale productie en spreiding van de podiumkunsten

  09/05  | 13:30 - 18:00
  10/05  | 13:30 - 18:00
  11/05  | 13:30 - 18:00

Drie dagen lang wordt het festivalcentrum omgetoverd tot werkplaats van de Producers Academy voor reflectie over en uitwisseling van goede praktijken van internationale samen werkingsverbanden.

Doelgroep productiemedewerkers, productiemanagers, administratieverantwoordelijken, tourmanagers enz. (max. 20 pers.)
Inschrijving op aanvraag, voor 15 april via cifas@cifas.be (cv + motovatiebrief)
Contact carole@cifas.be
Engels (zonder vertaling)

PRODUCERS ACADEMY

Workshops rond de internationale productie en spreiding van de podiumkunsten
Georganiseerd door Cifas, in samenwerking met het Kunstenfestivaldesarts en Les Brigittines

Hoe kan je internationale en Europese samenwerkingen organiseren? Welke netwerken en fondsen bestaan er? Welk wettelijk kader bestaat er in Europa en daarbuiten? Welke methoden en hulpmiddelen zijn het meest efficiënt? We proberen een antwoord te vinden op deze en andere vragen met drie workshops van een halve dag rond internationale productie en spreiding, onder leiding van juridische en financiële experts en professionelen uit de sector. De workshops vinden plaats in het Engels.

9/05
Strategieën en netwerken
Hoe bouw je een duurzaam internationaal artistiek project op?

13:30 > 16:00
Hoe ontwikkel je internationale projecten en sterke partnerships?
Spreker: Caravan Production (BE)

Caravan Production is een productie- en managementbureau voor (podium)kunstenaars. Ze regelen de pre- en postproductie, administratie, financieel beheer en promotie van artistieke producties.

Doelstellingen van de sessie:

 • Onderzoeken en definiëren van het project, de doelstellingen en de aanpak
 • Valkuilen, drempels en moeilijkheden anticiperen
 • De impact van de verschillende etappes van het project (creatie, consolidatie en ontwikkeling) evalueren en de ontwikkeling vorm geven (betekenis, missie, activiteiten, werklast, ploeg …)
 • De juiste partners vinden
 • Een budget en actieplan opstellen
 • De hulpmiddelen voor de organisatie (budget, planning, communicatie tussen de partners, risico’s berekenen, verantwoordelijkheden en rollen bepalen)

16:00 > 18:00
Strategieën voor internationale productie en promotie
Spreker: Delphine Vuattoux, productiedirecteur, Théâtre des Amandiers - Centre Dramatique National (FR)

Delphine Vuattoux is productieleider van het Théâtre des Amandiers, Centre Dramatique National in Nanterre (Parijs) onder leiding van Philippe Quesne en Nathalie Vimeux. Théâtre des Amandiers presenteert nieuwe hedendaagse podiumcreaties en staat open voor film en beeldende kunsten. Het ondersteunt en coproduceert elk jaar verschillende internationale producties en ontvangt verschillende keren per seizoen buitenlandse gezelschappen. Het is een ware theaterfabriek, die voorstellingen produceert die na de première op tournee gaan in Frankrijk en in het buitenland.

Doelstellingen van de sessie:

 • Strategieën voor een maximale zichtbaarheid, spreiding en verkoop van een project in creatie op internationaal niveau, en het onthaal van internationale producties
 • Onthaal van buitenlandse gezelschappen en producties
 • Financiële en contractuele onderhandelingsstrategieën
 • Strategieën om verschillen in aanpak en werking tussen partners weg te werken
 • Implementatievoorwaarden van een internationale tournee

10/05
Artistieke mobiliteit en financiering
Hoe kan je internationale projecten financieren?

13:30 > 16:00
Focus op het Creative Europe programma, de werking en de selectiecriteria
Spreker: Barbara Gessler (of iemand van haar team), diensthoofd van het agentschap Education, Culture and Audiovisual Executive

Barbara Gessler is diensthoofd van het agentschap Education, Audiovisual and Culture Executive (EACEA). Eerder was ze persattaché van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) en vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Berlijn en Bonn. Ze werkte ook al voor de Algemene Directie voor Informatie, Communicatie en Cultuur en Audiovisuele Media en in het Europees Parlement. Ze haalde een diploma aan het College of Europe.

Doelstellingen van de sessie:

 • Voorstelling van het programma, de missie en doelstellingen
 • Manieren om een project in te dienen (financiële en technische voorwaarden en partnerschips)
 • Selectiecriteria en de verschillende onderdelen van de evaluatie

16:00 > 18:00
Financiering met het oog op artistieke mobiliteit
Spreker: Marie Le Sourd, secretaris-generaal van het netwerk On The Move en onafhankelijke expert in internationale samenwerking (FR)

Marie Le Sourd coördineert het netwerk On The Move sinds januari 2012. Daarvoor was ze na programmaverantwoordelijke voor de culturele projecten van de Europa Asia Foundation in Singapore (1999-2006) en stond ze aan de leiding van het Franse cultuurcentrum van Jogjakarta in Indonesië (2006-2011). On The Move is een netwerk voor informatie en mobiliteit van kunstenaars en cultuurprofessionals binnen en buiten Europa. Je kan er ook terecht met vragen over visums, sociale bescherming en fiscaliteit. On the Move organiseert informatiesessies, opleidingen en evenementen in samenwerking met partner-organisaties of externe partners.

Doelstellingen van de sessie

 • Trends in de financiering van mobiliteit van kunstenaars en cultuurprofessionals
 • Overzicht van Europese programma’s (kruisfinanciering)
 • Voorstelling van hulpprogramma’s voor internationale mobiliteit (Europa, Azië, de Arabische landen, de VS, Afrika)

11/05
Het wettelijk kader van internationale mobiliteit van kunstenaars en creaties

Spreker: Eva Wilsens, hoofd productie van Halles de Schaerbeek (BE), onafhankelijk expert van legale en fiscale zaken van het netwerk PEARLE*

Eva Wilsens is expert in internationale producties. Ze heeft voor het Kunstenfestivaldesarts gewerkt en ook als freelancer, en werkt vandaag voor de Halles de Schaerbeek. PEARLE*-Live Performance is een federatie die rond de 4000 Europese theaters, orkesten, muziekensembles, opera’s, balletten en dansgezelschappen, festivals en andere publieke en private instellingen en organisaties uit de podiumkunsten vertegenwoordigt. Het is een platform voor uitwisseling van informative en expertise rond cultuurmanagement en technische knowhow (fiscaliteit, wetgeving, arbeidsvoorwaarden…).

Thema’s van de sessie

 • Wettelijke voorwaarden (visa, werkvergunning…)
 • Sociale wetgeving
 • Contracten
 • Fiscaliteit
Back to top