Artist talk

    20/05  | 17:00

Free entrance
EN/FR

Na de voorstelling van 20/05
Sprekers Joris Lacoste (kunstenaar), Karel Barták (Creative Europe – cultuurprogramma van de Europese Commissie), Bertrand Peltier (adviseur van de directeur-generaal voor Financiën in het Europese Parlement), Antoine Cahen (Burgerrechten, Justitie, Binnenlandse Zaken)
Moderator Françoise Wuilmart 

Na de voorstelling van Suite n°3 – Europe gaat Joris Lacoste in gesprek met Karel Barták, Bertrand Peltier en Antoine Cahen over het sociaal-politieke discours in het Europa van vandaag. Welke vormen van gesproken taalgebruik voeren op dit moment de bovenhand? Welke toon wordt gezet en ten koste van wie of wat? Kunnen we spreken van een gemeenschappelijk, Europees discours? Kom luisteren!

Zie ook
Encyclopédie de la parole / Joris Lacoste & Pierre-Yves Macé – Suite n°3 - Europe
Workshop

In samenwerking met de Europese Commissie; Institut français & de Franse Ambassade in België, in het kader van EXTRA

Back to top

Joris Lacoste schrijft al sinds 1996 voor theater en radio en produceert zijn eigen theaterstukken sinds 2003. Hij was teksschrijver bij La Colline - Théâtre National in 2006-2007 en van 2007 tot 2009  co-directeur van de Laboratoires d'Aubervilliers. In 2004 lanceerde hij het Hypnographie-project dat het artistiek gebruik van hypnose verkent. Sinds 2007 werkt hij mee aan het collectieve project Encyclopédie de la parole in 2007, met Parlement (2009), Suite nº1 (2013) en Suite nº2 (2015) en Suite n°3 (2017) als uitkomsten.

Karel Barták (Tsjechië) is momenteel hoofd van Creative Europe-Culture, dat deel uitmaakt van het Uitvoerend Agentschap Onderwijs, Audiovisuele Media en Cultuur (EACEA) van de Europese Commissie. Hij begon zijn carrière bij het Tsjechische nieuwsagentschap en werkte voor verschillende media, als vaste perscorrespondent in Moskou en Parijs. Later werd hij hoofdcorrespondent in Brussel, waar hij ook verslag uitbracht voor andere kanalen. Hij trad toe tot de Europese Commissie in 2006 als hoofd van het departement Jongerenbeleid van het Directorate General for Education and Culture (EAC). Van 2007 tot 2013 was hij verantwoordelijke van de communicatie-afdeling en tot 2017 coördinator van het Creative Europe programma.

Na een postgraduaat in Frankrijk en Canada wijdde Bertrand Peltier zich grotendeels aan internationale betrekkingen, sociale wetenschappen en politiek, en koos hij ervoor om zich voor de Europese Unie te engageren door lid te worden van de Europese Commissie in 1995 en drie jaar later van het Europees Parlement. Hij werkte veel aan institutionele communicatie met burgers. Hij ondersteunde verschillende campagnes: vaak origineel, soms succesvol. Het afgelopen jaar was hij adviseur van de directeur-generaal Financiën van het Europees Parlement. Met een passie voor woorden en een afkeer voor elke vorm van discriminerende uitlatingen, houdt hij van kunst in al zijn vormen, zonder echter een specialist te zijn.

Antoine Cahen heeft zijn hele carrière lang voor Europa gewerkt (in Brussel, Parijs of Spanje). Sinds enkele jaren leidt hij het secretariaat van een commissie van het Europees Parlement (Commissie Burgerrechten, Justitie en Binnenlandse Zaken).

Françoise Wuilmart is emeritus hoogleraar Duits en Vertaling (ISTI/ULB). Ze is oprichter en directeur van het Europees College van Literaire Vertalers in Seneffe (van 1996 tot 2017) en van het Europees Centrum voor Literaire Vertaling (sinds 1989). Ze is ook actief als vertaler bij uitgeverijen Gallimard, Actes Sud, Robert Laffont, La Différence en Flammarion en kreeg de Aristeïon Europese vertaalprijs (voor haar vertalingen van Ernst Bloch) en de Gérard de Nerval-prijs (voor haar vertalingen van Jean Améry).

Back to top